Köyaltı Mevkiinden Yukarköye Bakış
(Tarihe Direnen Çam Ağaçlarına Dikkat)
Akbulut Köyünün bulunduğu mevki ve civarında Türk Köyü olarak şimdiki Kışlakonak ismini taşıyan Gelemet köyü vardı. Kuşak hesabıyla 1700'lü yıllarda Vezirköprü ilçesinden "göçebe" olarak buralara gelen iki kardeş Akbulut köyünün "köyaltı" mevkine yerleşirler. Ancak buranın çamur ve bataklık olması nedeniyle büyük çam ağaçlarıyla kaplı Tepeye, bugün "Yukarköy" olarak isimlendirilen yere kesin yerleşimde bulunurlar.
Bu iki kardeşin ikisinin de adı Ömer'dir. Büyüğüne lakap olarak "Koca Ömer", Küçük kardeşe de "Kuru Ömer" denilmektedir. Köyün kurucuları sayılan bu iki kardeş bugün Gelemet Mezarlığının kuzey ucunda dere kenarına yakın bir yerde meftundurlar.(Kaynak Kişi: Cafer Oğlu Memduh AY)
Koca Ömer bugün "Kocomoro Sülalesi" Kuru Ömer İse "Kurumoro Sülalesi" olarak devam etmektedir. Soyadı kanunuyla birlikte Koca Ömer (kocomoro) sülalesi "Koşar ve Ay", Kuru Ömer (Kurumoro) Sülalesi de "Yılmaz" soyadlarını almışlardır.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Köy Türk ve Rum Muhtarlığı şeklinde iki muhtarla yönetilmekteydi. Türklerin Muhtarı Rüstem Yılmaz'ın Annesi bir Türk kadını idi. Rumlar Tokmak Hırmanı ve Devret Civarlarında mukim idiler. 1970'li yıllara kadar ayakta duran ahşap kiliseleri kendiliğinden yıkılmıştır.
Kurtuluş Savaşı yıllarında Taşkelik, Karlı gibi civar köylerde vuku bulan çetecilik faaliyetlerine köyümüzde rastlanmamış Türkler ve Rumlar gayet medeni ilişkiler içersinde birlikte yaşamışlardır. Yardımsever bir topluluktular.Kimsesizleri gözetip kolluyorlardı.(Kaynak Kişi: Hanife Koşar) Savaş yıllarında çevre köylerle birlikte köyümüzdeki Rum Ahalide buralardan ayrılmışlar fakat karşılığında her hangi bir mübadil yerleştirilmemiştir.
Köyümüz Ahalisine, Rusların Rize ve Trabzon'u işgal etmesiyle evini barkını terkedip göç yollarına düşen, küçük kayıklarla gece yol alıp gündüz sahil kesimlerine saklanarak buralara kadar sağ salim ulaşabilen Trabzon Of ve Rize Pazar'dan katılanlar olmuştur. Bakioğlu, Bak, Şen, Yaprak ve Meral gibi soyadlarını alan bu gurup (Lazlar) köyümüzün ilerlemesi ve kalkınması yönünde motor güç olmuşlardır. Köyde çalışma hayatının düzenlenmesi, arazilerin ıslahı ve tarımda modernizasyon, bir takım zenaatların ve zenaatkarların oluşması konularında büyük katkıları olmuştur.
Özellikle Rahmetli Of'lu Hacı Habib Meral Köy Camisinin inşa ve ihyasında aynı zamanda köyde dini hayatın canlanmasında önemli roller üstlenmiştir.
Not: Köyün tarihi hakkında kayıtlı bilgi yoktur. Sözlü tarih bilgileriyle oluşturulan bu metin ilk yazılı belgedir ve düzenlemeye açıktır.
/Çetin KOŞAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder