Gökçeboğaz Köyünün GECEKLİ Mahallesinden bir görünüm.
I- GENEL DURUM :
1- Konumu : İlçemizin batısında , İlçe Merkezine 3 km uzaklıktadır. Yolun tümü asfalttır.
2-Hane ve Nüfusu : Köyde 320 hane mevcuttur. Köyün Nüfusu 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımına göre 1477 olarak tespit edilmiştir.
3- Köy 7 mahalleden oluşmaktadır. Bunlar;
Kargalı Mahallesi
Kozoğlu Mahallesi
Kırıklı Mahallesi
Gecekli Mahallesi
Kasarlı Mahallesi
Yeni Mahallesi
4- Sosyal Yapı:
Köy halkının ekonomik İlçemizin diğer köylerine göre durumunun normal veya normalin üzerinde olduğu, halkın tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı, tarım arazilerinin düz ve diğer köylerimize göre verimli olduğu, köyde yoğun olarak çeltik ekimi yapıldığı, halkın Ekonomik durumunun diğer köylere göre iyi olmasına paralel olarak sosyal yaşantının da diğer köylere göre iyi durumda olduğu izlenmiştir.
II- EĞİTİM DURUMU
1- Okul Durumu : Köyde 2 ad adet Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okulu, 1 adet 8 yıllık İlköğretim okulu ve bu okullarda 18 derslik, 20 öğretmen vardır. Okullarda 144 ü kız, 164 ü erkek olmak üzere toplam 308 öğrenci mevcuttur. Okulların temiz ve bakımlı olduğu dikkat çekmiştir. Gecekli mahallesindeki okulun kapısının değiştirilmesi. Kargalı Mahallesindeki okulun çevre düzenlemesi ve merkez okulun ise donatım malzemesi ihtiyacı olduğu görülmüştür.
2- Okulun İhtiyaçları:
a- 8 yıllık İlköğretim okulda jeneratör ihtiyacı dile getirilmiştir. Köyde elektriklerin sık sık kesildiği, kesinti olduğu saatlerde okul kaloriferlerinin ve bilgisayarlarının çalışmadığı bu nedenle öğrencinin sınıflarda üşüme ile karşı karşıya kaldığı ifade edilmiştir.
b- Okulda tabure ihtiyacı ifade edilmiştir.
3- Halk Eğitimi: Köy halkından bazı kişilerin her türlü tarımsal teknik bilgiye açık oldukları izlenmiş, hatta tarım konusunda bilgilendirilmediklerini, babadan atadan kalma usullerle tarım yapmaya çalıştıklarını dile getirmişlerdir. Bu konuda yardım talebinde bulunmuşlardır.
Halk Eğitimi Müdürlüğünce köyde hayvancılık, meyvecilik, makine nakışı, biçki dikiş gibi kurslar açabileceği değerlendirilmiştir.
III- ALTYAPI:
1-Köyün İçme Suyu Durumu: Köy İçme Suyunun Tefekli ve Taşkelik Köylerinden gelen kaynaktan sağlandığı, su kaynağının olduğu yerde ve köye gelen su borularında eskime olduğundan içme suyunun sürekli kesildiği ve köylü gücü ile tamir edildiği belirtilmiştir. İçme suyu borularının yenilenmesi ihtiyacı talep ve tespit edilmiştir.
2- Kanalizasyon Durumu: Köyde Kanalizasyon Şebekesi yoktur. Fosseptik olan hane sayısı çok az çoğunluğu, ahır kanalı ile birlikte atıkları alıcı ortama verdikleri tespit edilmiştir. Köyde kanalizasyon talebi olmuştur. Köyün büyük ve toplu bir köy olduğu dikkate alınarak kanalizasyon yapımının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Kanalizasyon projesi yaptırılarak KÖYDES projesi kapsamında değerlendirilmesi uygun olacağı tespit edilmiştir.
3- Yol Durumu : a-Köyde mahalle içi yollarda 4 km stabilize ihtiyacı talep ve tespit edilmiştir.
b- 4 km lik asfalt ihtiyacı talep ve tespit edilmiştir.
4- Elektrik - Telekomünikasyon:
a- Köylerde her evde telefon bulunduğu, telefonların çalıştığı, GSM cihazlarının da çalıştığı incelenmiştir.
b- Elektriklerin sık kesildiği dile getirilmiştir. Köye elektrik dağıtımı yapılan trafo ile dağıtım hatlarının değiştirilmesi talep edilmiştir. Sık kesilen elektiriklerin trafo ve hatlardan kaynaklandığı ifade edilmiştir.
c- Tarımsal Sulamada kullanılan özel trafoların TEDAŞ’ a devri talep edilmiştir.
5- ÇEVRE: Gökçeboğaz Köyü içerisinden geçen çay (dere) yatağının yabancı ot ve atıklarla dolması sonucu çevre arazilerde bulunan suları çekemez hale geldiği bunun sonucu olarak arazilerde su toplanması meydana gelerek tarım arazilerine ve çevreye zarar verdiği ifade edilmiştir. Dere yatağının ıslah edilmesi ile arazilerde biriken suların dere yatağına çekileceği bu suretle drenaj kanalı haline geleceği ifade ve tespit edilmiştir.
IV- EKONOMİ
1- Tarım : a-Köy arazilerinde genelde Çeltik, Mısır, buğday ekildiği tespit edilmiş olup, köylünün ağırlıklı olarak çeltik ektiği dikkate alınarak Tarım İlçe Müdürlüğünce çeltik üzerine araştırmalar yaparak, çeltiğin gübrelenmesi, yabancı ot mücadelesi ve yabancı ot mücadelesinde kullanılan ilaçlar üzerinde araştırmalar yapmasıbu konularda köylüye rehberlik hizmeti vermesi gerektiği değerlendirilmiştir.
b-Tarım İlçe Müdürlüğü bünyesinde görevli ziraat mühendis veya teknisyenlerinden bir veya birkaç görevli çeltik tarımında rehberlik yapabilecek şekilde araştırma ve ihtisaslaşması sağlanarak çeltik ekilen köylerde rehber olarak görev almaları sağlanmalıdır.
c- Bafra Ovası Sulama Projesi kapsamında yapımı sürdürülen sulama kanalların sulama kapsamının Gökçeboğaz Köyünü de içine alacak şekilde proje kapsamının genişletilmesi talebi dile getirilmiştir.
2- Orman: Köyün ormanı bulunmadığı ifade edilmiştir.
3- Hayvancılık: Köyde her hanede genelde 2 veya 3 büyükbaş hayvan bulunduğu ifade edilmiştir.
Köyde suni tohumlama yöntemini bilindiği ve uygulandığı ifade. Suni tohumlama yönteminin uygulanmasına devam edilmelidir. Tarım İlçe Müdürlüğünce bu konudaki eğitim çalışmaları artırılarak sürdürülmelidir.
V- SAĞLIK
1- Köy Koruyucu Sağlık Hizmetleri yönünden Merkez Sağlık Ocağına bağlıdır. Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin daha çok Çocuk Aşıları kapsamında yürütüldüğü tespit edilmiştir. Bunun dışında Tedavi Hizmetleri kapsamında Yeşilkartı olmayan ve muhtaç durumda olan aileler tespit edilmiş ve kendilerine yardımcı olunacağı ifade edilmiş, yol gösterici tavsiyelerde bulunulmuştur.
Köyde müracaat edenlerin Sağlık Muayenesi yapılmış, bu çerçevede 26 kişi muayene edilmiştir. İmkanlar dahilinde ilaç verilmiştir.
2- Köyde görülen genel hastalıklar: Köyde guatr, üst solunum enfeksiyonları, romatizmal şikayetler ve mide hastalıkları yaygın olarak görülmektedir.
VI- DİN HİZMETLERİ :
a-Köyde 4 adet Cami ve bu camide görev yapan 4 adet İmam Hatip bulunduğu, caminin köy için yeterli olduğu izlenmiştir.
VII- KÖYDE TAKİBE ALINAN KONULAR:
A- EĞİTİM YÖNÜNDEN :
1- 8 yıllık İlköğretim Okulunda jeneratör ihtiyacı dile getirilmiştir. Köyde elektriklerin sık kesildiği, kesinti olduğu saatlerde okul kaloriferlerinin ve bilgisayarlarının çalışmadığı bu nedenle öğrencinin sınıflarda üşüme ile karşı karşıya kaldığı ifade edilmiştir.
2- Okulda tabure ihtiyacı ifade edilmiştir.
3-Köyde Halk Eğitimi Müdürlüğü ve Tarım İlçe Müdürlüğü işbirliği ile hayvancılık ve meyve yetiştiriciliği kursu açılabileceği değerlendirilmektedir.
B- ALTYAPI
İçme Suyu :Köy İçme Suyunun Tefekli ve Taşkelik Köylerinden gelen kaynaktan sağlandığı, su kaynağının olduğu yerde ve köye gelen su borularında eskime olduğundan içme suyunun sürekli kesildiği ve köylü gücü ile tamir edildiği belirtilmiştir. İçme suyu borularının yenilenmesi talep ve tespit edilmiştir.
Yol:a-Köyde mahalle içi yollarda 4 km çakılama ihtiyacı talep ve tespit edilmiştir.
b- 4 km lik asfalt ihtiyacı talep ve tespit edilmiştir.
c- 40 adet 60 lık büz ihtiyacı talep edilmiştir.
d- 40 adet 40 lık büz ihtiyacı talep edilmiştir.
Kanalizasyon: Köyde Kanalizasyon Şebekesi yoktur. Fosseptik olan hane sayısı çok azdır. Hanelerin çoğunluğu, ahır kanalı ile birlikte atıkları alıcı ortama verdikleri tespit edilmiştir. Köyde kanalizasyon talebi olmuştur. Köyün büyük ve toplu bir köy olduğu dikkate alınarak kanalizasyon yapımının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Kanalizasyon projesi yaptırılarak KÖYDES programı kapsamında değerlendirilmesinin uygun olacağı tespit edilmiştir.
Elektrik –Telekomünikasyon: Elektriklerin sık kesildiği dile getirilmiştir. Köye elektrik dağıtımı yapılan trafo ile dağıtım hatlarının değiştirilmesi talep edilmiştir. Sık kesilen elektriklerin trafo ve eskiyen hatlardan kaynaklandığı ifade edilmiştir.
c- Tarımsal Sulamada kullanılan özel trafoların TEDAŞ’ a devri talep edilmiştir. Konu TEDAŞ şefliğince araştırılarak vatandaş lehine çözümlenmesi için gayret sarf edilmelidir.
C- EKONOMİ:
1- Tarım : Bafra Ovası Sulama Projesi kapsamında yapımı sürdürülen sulama kanallarının sulama kapsamının Gökçeboğaz Köyünü de içine alacak şekilde proje kapsamının genişletilmesi talebi ifade edilmiştir.
D- ÇEVRE :
Gökçeboğaz Köyü içerisinden geçen çay (dere) yatağının yabancı ot ve atıklarla dolması sonucu çevre arazilerde bulunan suları çekemez hale geldiği bunun sonucu olarak arazilerde su toplanması meydana gelerek tarım arazilerine ve çevreye zarar verdiği ifade edilmiştir. Dere yatağının ıslah edilmesi ile arazilerde biriken suların dere yatağına çekileceği bu suretle drenaj kanalı haline geleceği ifade ve tespit edilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder