20 Mart 2007 Salı

İklim ve Tabii Bitki Örtüsü

İKLİM
Karadeniz’e has ılıman iklim hâkimdir. Yazlar serin, kışlar ılık geçer. Eskiden görülen ve kuraklığa neden olan aşırı sıcaklar ve iki üç metreyi bulan yoğun kar yağışlarına artık rastlanmamaktadır.

Yağışlar ilk ve son bahar aylarında kendini yoğun olarak göstermektedir. Ancak, büyük sel ve taşkınlara sebebiyet veren aşırı yağışlara artık rastlanmamaktadır.

TABİİ BİTKİ ÖRTÜSÜ
Zirai ürünlerin, tarla kenarlarında ve evlerin çevresinde bulunan çeşitli meyve ağaçları ve diğer ağaçların dışında ilk bakışta gözümüze çıplak toprak çarpar. Köyün güneyinde, Kömürlük, Eski köy, Kaba alma, Temron Tepe, Dikili Taş, Kökçe ve Aile diye anılan orman alanları mevcuttur. Ormandaki ağaç türleri genel olarak Meşe, Pelit, Gürgen ve taflandan oluşmaktadır.

Köyün yerleşim sınırları içinde ağaçların yoğunluğu meyve ağaçları olarak gözlenmektedir. Evin çevresinde veya tarlanın bir kenarında tek tek ve toplaca meyveliklere rastlanır. Başlıca meyve türleri şunlardır. Kara erik, Elma, Armut, İncir, Can erik, Dut, Üzüm, Ayva, Nar, Kiren (kızılcık), Fındık, ceviz, vb..

Köy ormanında bulunmayan çınar, kavak, köknar ve çam ağaçları köy içinde mevcuttur. Yaşlılardan nakledildiğine göre köyün yerleşim alanı ilk yıllarda çamlıkmış. Ancak, şimdilerde bu ağaçlara tek tük rastlanmaktadır.

Köyde, portakal, mandalina ve limon gibi turunçgiller ile kestane ve fıstık ağaçları yoktur.

/Çetin KOŞAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder