I- GENEL DURUM
1- Konumu : İlçemizin batısında, İlçe Merkezine 10 km uzaklıktadır. Yolun tamamı asfalttır.
2-Hane ve Nüfusu : Köyde 80 hane mevcuttur. Köyün Nüfusu 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımına göre 485 olarak tespit edilmiştir.
3- Köy 4 mahalleden oluşmaktadır. Bunlar;
Merkez Mahallesi
Yakalar Mahallesi
Yenimahalle Mahallesi
Karanlıkdere Mahallesi
4- Sosyal Yapı:
Köy halkının ekonomik durumunun Alaçam şartlarında normal olduğu, halkın tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı görülmüştür. Tarım arazilerinin düz ve diğer köylerimize göre verimli olduğu, köyde çeltik ekiminin yoğun olarak yapıldığı tespit edilmiştir. Halkın Ekonomik durumuna paralel olarak sosyal yaşantının diğer köylere göre daha iyi olduğu gözlenmiştir.
II- EĞİTİM DURUMU
1- Okul Durumu : Köyde 2 adet Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okulu mevcuttur. Bu okullarda 2 öğretmen ve 15 si kız, 17 i erkek olmak üzere toplam 32 öğrenci eğitim- öğretim görmektedir.
2- Okulun İhtiyaçları:
Yakalar Mahallesindeki okulun donatım malzemesine ihtiyacı olduğu , Merkez Okulun yapımı devam eden tuvaletlerinin tamamlanması için malzeme ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir.
3- Halk Eğitimi: Köy halkından bazı kişilerin her türlü tarımsal teknik bilgiyle bilgilendirilmelerinin gerekli olduğu ifade edilmiştir. Bu çerçevede Halk Eğitimi Merkez Müdürlüğü ile İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliği yaparak tarımsal konularla ilgili kursların açılmasının gerekli olduğu düşünülmektedir.
Halk Eğitimi Müdürlüğünce köyde hayvancılık, meyvecilik, makine nakışı, biçki dikiş gibi kurslar açabileceği değerlendirilmiştir.
III- ALTYAPI:
1-Köyün İçme Suyu Durumu:
Köyün İçme Suyunda Su Deposunun yeterli olduğu, kaynak bulunduğu bu kaynaktan Su Deposuna gelen su borularının çürüdüğü ve yaklaşık 3500 metre boruya ihtiyaç duyulduğu ifade edilmiştir. Bunun için proje yaptırıldığı ifade edilmiştir.
3500 metrelik boru ihtiyacının imkanlar ölçüsünde Hizmet Birliği tarafından karşılanabileceği gibi, KÖYDES projesi olarak ta teklif edilebileceği değerlendirilmektedir.
2- Kanalizasyon Durumu: Köyde Kanalizasyon Şebekesi yoktur. Fosseptik olan hane sayısı çok az çoğunluğu, ahır kanalı ile birlikte atıkları alıcı ortama verdikleri tespit edilmiştir. Usulüne uygun fosseptik çukur yaptırılmasının gerekli olduğu görülmüştür.
3- Yol Durumu :
a-Köyde mahalle içi yolların çok çamurlu olduğu bu yollar için 10 km Stabilize ihtiyacı olduğu talep ve tespit edilmiştir.
b- 4 km lik asfalt kaplama ihtiyacı talep ve tespit edilmiştir.
4- Elektrik - Telekomünikasyon:
a- Köylerde çoğu evde telefon bulunduğu, telefonların çalıştığı, GSM cihazlarının da çalıştığı incelenmiştir.
b- Elektriklerin sık kesildiği dile getirilmiştir. Köye elektrik dağıtımı yapılan trafo ile dağıtım hatlarının değiştirilmesi talep edilmiştir. Trafo ve hatların bakıma ihtiyacı olduğu değerlendirilmiştir.
IV- EKONOMİ
1- Tarım :
Köy arazilerinde genel olarak mısır ve buğday ekimi yapıldığı ifade edilmiştir. Köyde hayvancılığa önem verilmesi buna paralel olarak tırtıkale gibi yem bitkilerine ağırlık verilmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir.
2- Orman: Köy Ormanının köylünün yakacak ihtiyacını karşılayacak kadar bulunduğu ifade edilmiştir.
3- Hayvancılık: Köyde her hanede genelde 2 veya 3 büyükbaş hayvan bulunduğu ifade edilmiştir.
Köyde suni tohumlamanın bilindiği ve uygulandığı ifade ve tespit edilmiştir. Suni tohumlama yönteminin uygulanmasına devam edilmesi uygun olacağı belirtilmiştir.
V- SAĞLIK
1- Köy Koruyucu Sağlık Hizmetleri yönünden Merkez Sağlık Ocağına bağlıdır. Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin daha çok Çocuk Aşıları kapsamında yürütüldüğü tespit edilmiştir. Bunun dışında Tedavi Hizmetleri kapsamında Yeşilkartı olmayan ve muhtaç durumda olan aileler tespit edilmiş ve kendilerine yardımcı olunacağı ifade edilmiş, yol gösterici tavsiyelerde bulunulmuştur.
Köyde müracaat edenlerin Sağlık Muayenesi yapılmış, bu çerçevede 26 kişi muayene edilmiştir. İmkanlar dahilinde ilaç verilmiştir.
2- Köyde görülen genel hastalıklar: Köyde Guatr, Üst Solunum Enfeksiyonları, Romatizmal Şikayetler ve Mide Hastalıkları yaygın olarak görülmektedir.
VI- DİN HİZMETLERİ :
Köyde 4 adet cami ve bu camilerde de görev yapan 2 adet İmam Hatip bulunduğu, camilerin köy için yeterli olduğu tespit edilmiştir.
VII- KÖYDE TAKİBE ALINAN KONULAR:
A- EĞİTİM YÖNÜNDEN :
1- Yakalar Mahallesinde okulun donatım malzemesine ihtiyacı bulunduğu, Merkez Mahallesinde yapımı devam eden Okul Tuvaletinin malzemeye ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir. Gereğinin yapılması değerlendirilmektedir.
2- Halk Eğitimi Müdürlü ve İlçe Tarım Müdürlüğünce işbirliği yapılarak köyde hayvancılık, meyvecilik, kursu ayrıca; Hakl Eğitim Müdürlüğünce Köyde kadınlara yönelik başka kursların açabileceği değerlendirilmektedir.
B- ALTYAPI
İçme Suyu :
1-Köyün içme suyu deposunun yeterli olduğu, kaynak bulunduğu bu kaynaktan su deposuna gelen su borularının çürüdüğü ve yaklaşık 3500 metre boruya ihtiyaç duyulduğu ifade edilmiştir. Bu konu ile ilgili proje yapıldığı da ifade edilmiştir.
2-3500 metrelik boru ihtiyacının imkanlar ölçüsünde boru ihtiyacının Hizmet Birliği tarafından karşılanabileceği gibi, KÖYDES Programına da teklif edilebileceği değerlendirilmektedir.
Yol:
1-Köyde mahalle içi yolların çok çamurlu olduğu bu yollar için 10 km stabilize ihtiyacı olduğu talep ve tespit edilmiştir.
2- 4 km lik asfalt kaplama ihtiyacı olduğu talep ve tespit edilmiştir.
Kanalizasyon:
Köyde Kanalizasyon Şebekesi yoktur. Fosseptik olan hane sayısı çok az çoğunluğu, ahır kanalı ile birlikte atıkları alıcı ortama verdikleri tespit edilmiştir. Usulüne uygun fosseptik çukurlarının yaptırılmasının gerekli olduğu düşünülmektedir.
Elektrik –Telekomünikasyon
Elektriklerin sık kesildiği ifade edilmiştir. Köye elektrik dağıtımı yapılan trafo ile dağıtım hatlarının değiştirilmesi talep edilmiştir. Sık kesilen elektriklerle ilgili olarak trafo ve hatların gözden geçirilmesi ve çürüyen direklerin yerine yenilerinin dikilmesi düşünülmektedir.
B- EKONOMİ:
1- Tarım :
Köyde yabani domuzların ekili alanlara büyük zarar verdiği dile getirilmiş sürek avı düzenlenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.
2- Hayvancılık : Köyde hayvancılık suni tohumlama ve Halk Eğitimi Müdürlüğünce açılacak Hayvan Yetiştiriciliği kursları ile geliştirilebileceği değerlendirilmiştir.
Akbulut Köyüne ilişkin iş bu rapor 29.12.2005 tarihinde köye yapılan ziyarette İlgili Birim Amirleri ile birlikte tespit edilmiştir.
Mustafa MASATLI
Alaçam Kaymakamı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder