23 Kasım 2021 Salı

Molla M. Salih KOŞAR İcazet Aldı

Ali Düzenli Hocamızın Son Talebeleri

[ HABER ]
Köyümüz Koca Ömer sülalesinden Sefercüğün Salih'in torunu Salih Muratcan Koşar, Samsun Müftülüğü Emekli Baş Vaizi Ali Düzenli hocaefendiden aldıkları şer'i ilimler neticesinde Peygamber Efendimizden günümüze kadar gelen ilim silsilesine adını yazdırmaya layık görülerek İCAZET almıştır.
Gümüşhane Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi'nde başladığı Lisans eğitimini Samsun OMÜ, İlahiyat Fakültesi'nde tamamlayan S.Muratcan aynı zamanda Pedagojik Formasyon (Öğretmenlik Sertifikası) sahibidir.
Hâlen OMÜ, İlahiyat Fakültesi'nde Yüksek Lisans proğramına devam eden Salih Muratcan aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanlığı Tokat ili Erbaa ilçe Müftülüğü din hizmetlerinde görev yapmaktadır.
Kendisini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
_____________________
NOT:
Molla (Farsça:ملا), İslamî ilâhiyat ve dinî yasa (fıkıh) üzerine eğitim almış din bilginidir. Molla terimi, İslam Dünyasında öncelikle din âlimlerine ait bir saygı terimi olarak anlaşılır.
Eğitimli bir molla İslami Eğitimleri ve İslami kanun ilmini, yani fıkıh ilmini almalıdır. Dinî eğitim, mollalık mevkiinin temel prensibidir.
Molla unvanı almış birçok insan, Osmanlı Devleti'nde önemli görevler almıştır. Molla Gürâni, Molla Hüsrev, Molla Yegan, Molla Şemsettin Fenari gibi molla unvanına sahip kişiler, Osmanlı Devleti'nde şeyhülislamlık görevini üstlenmişlerdir. Sait Molla ise Şûra-i Devlet üyesi, Adalet Bakanlığı Müsteşarı görevini almıştır.
Mollalar, İslam Hukuku (fıkıh), kelam, tasavvuf, sünnet, hadis, şeriye gibi ilimler üzerine fetva verebilirler. Kadılık yapabilirler. Günümüz ölçeğinde "Profesör" düzeyindedirler.

Molla M. Salih KOŞAR yazıyor...
Lisans eğitimimin ilk zamanlarında okumalarım esnasında "İmam-ı A'zam Ebu Hanife fıkıh ilmini hocası Hammad bin Ebi Süleyman'dan, Hammad da hocası İbrahim Nehai'den, Nehai de hocası Alkame'den, Alkame de hocası Abdullah bin Mesud'dan, Abdullah bin Mesud'da Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.)'den bu ilmi tahsil etmiştir." ifadesi bende derin bir iz bırakmıştır. Hz. Muhammed'den Ebu Hanife'ye uzanan bu silsile, sanki zaman mefhumunu bir kenara bırakmış, Ebu Hanife'nin Peygamber efendimizden bizzat ders aldığı düşüncesini uyandırmıştır. İlmiyle ve ameliyle imamların a'zamı olarak kabul edilen Ebu Hanife, bu silsile ile peygamber efendimize ulaşmasına epey gıbta etmiştim. Bu benim için ulaşılması imkansız bir olay olarak zihnime yer etmişti.
30.10.2016 tarihinde ummadığım bir kapı açıldı. Yıllardır yaşadığım memleketimde adını ilk kez duyduğum bir hocaefendi ile tanışmak nasip oldu. Kendisinden ilim tahsil etmek adına bizi öğrencisi olarak kabul etmesini istedik. O da kendi hocasından tahsil ettiği ilmi bizlere Allah rızası adına karşılık beklemeden tüm gayretiyle aktarmayı kabul etti ve bu serüven başlamış oldu.
02.11.2016 tarihli Çarşamba günü, hocaefendi evinin kapılarını bizlere açtı. Dört yıl boyunca, haftada altı gün bizlere çeşitli şer'i ilimlerden gerek teorik gerek pratik birçok ders verdi. Talebelerine gaflet çökse dahi kendisi azimle ve heyecanla dersleri anlatmaya, şerhlere, haşiyelere dalmaya, demir leblebi denilen ibareleri kırmaya devam etti.
Elhamdülillah. 16.04.2020 tarihi itibari ile bu dönemin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Üstad'ım, kendi hocası Muhiddin Efendi'den okuduğu tüm eserleri bizlere okutmuş, önemli gördüğü kısımları da ekstradan bizlere mütalaa ettirmiştir. Nihayetinde bizleri layık görmüş ve Peygamber efendimizden günümüze uzanan ilim silsilesine adımızı eklemiştir. Bu sayede merakla imrendiğim molla ünvanı nasip olmuş, İmam-ı A'zam hazretlerine gıbta ettiğim, Peygamber efendimizden günümüze uzanan ilim silsilesine dahil olmamız takdir edilmiştir. Böylelikle ilim yolculuğumuzun ilk adımı Allah'ın izni ile nihayete ermiştir. Bundan sonraki süreçte istikametten ayrılmamak yüce Allah'a niyazımızdır.
Bu süreç boyunca başta bize ilim yolunda rehberlik eden, üstadım Samsun Emekli Başvaiz'i Ali DÜZENLİ hocama, akademi eğitimim süresince halimizi anlayan maddi ve manevi destek sağlayan 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyeleri bilhassa Rıza KORKMAZGÖZ ve İbrahim Hakkı İNAL hocalarıma ve elbette benden herhangi bir maddiyat beklemeksizin destekleyen kıymetli babam ve annem, Çetin ve Ayşe KOŞAR'a ve kardeşim Mustafa Emirhan KOŞAR'a, davetlerine yoğunluğum hasebiyle birçok kez icabet edememiş olmama rağmen beni hoşgörü ile karşılayan ağabeylerim ve dostlarıma, ve bu süreç boyunca birbirimize desteği bırakmaya rahle arkadaşlarıma teşekkürü borçbilirim.
Bu süre zarfında, üstadımız ve tahsil edilen ilme hürmeten, Allah'ın lütfu ile birçok saygıdeğer hoca ve saygıdeğer şahsiyetlerle tanışma fırsatı buldum. Keza adını zikredemediğim diğer hocalarımıza da teşekkürü borçbilirim. Ve elbette bu ilmi günümüze kadar ulaştıran nice alimlerden Yüce Allah razı olsun. Makamları Cennet olsun. Allah-u Teala'nın izni ile şefaatlerine nail olmak nasip olsun.
Hamdlerin hepsi Âlemlerin Rabbi olan Allah'adır.




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder