23 Ocak 2022 Pazar

Akbulut Köyü İnternet Tarihi Ya Da Serzeniş

 


Türkiye'nin internet ağı projesi, 1991 yılında ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından başlatıldı. İlk internet bağlantısı ise 12 Nisan 1993 tarihinde gerçekleşti. Aradan bir kaç yıl geçmeden zaten PC (personel computer-kişisel bilgisayar) 'lar yaygınlaştı, ofislerden sonra evlere kadar ulaştı. Şimdilerde ise mobil telefon adı altında herkesin cebine kadar girdi ve kim kimi idare ediyor, yönetiyor belli değil.
 
İletişim alanındaki bir teknoloji bu kadar hızlı ilerlerken biz insanların buna ayak uydurması gecikmedi tabi. Akbulut köyünün 2007 yılından itibaren başlayan internet macerası hala sürüyor. Bunlardan ilki ücretsiz olarak internet hizmeti veren "sitemynet ve blogcu" internet siteleriydi. (Bugün her ikisi de kapandı tabi...)
 
Ben, “akbulutkoyu.blogcu”da kişisel olarak köyümüzle ilgili yazılar yazarken, daha sonra sevgili Hicabi Ay hocamın da katılımıyla sayısı 70'i aşan anı-araştırma yazıları arşivimiz oluştu. Bu sırada, o günkü muhtarımız sayın Sunay Bakioğlu'nun talebiyle köy bloğumuza ilaveten HTML formatında "akbulutkoyu.sitemynet." adında bir de resmi site kurmuştuk. Bu iki site/blog sayesinde köyümüzle ilgili bireysel yazılara ilaveten güncel haber ve etkinliklere yer vermeye başlamıştık. Vefat haberlerini duyurduğumuz cenaze ilanları bunlardan biriydi. Muhtarımız telefonla bilgi veriyor ben de internetteki köy sayfamıza girişini yapıyordum. Hatta, muhtarımız geriye dönük bir çalışma yaparak ölmüşlerimizin isim listesini hazırlamış onları da paylaşmıştık. İlginç çalışmalardan bir diğeri de sayın Harun Şen öğretmenimizin "Köyümüzden kim nerede?" başlığı idi. Bu sayede köyden kente göç eden köylülerimizin ülkemizin hangi ilinde/nerede olduklarını öğreniyorduk. Birlik beraberlik duygusu içinde köyümüz için yaptığımız tüm bu çalışmaların içinde en önemli sonuçlardan birisi de "Keşkek Şöleni Etkinliğimiz" olmuştu.
 
Eskiye nazaran bugün çok daha kolay iletişim imkânlarına sahibiz. Herkesin bir kişisel web sayfası(!) bile var. Ancak, eskinin onca zorluklarına rağmen o günlerde yaptığımız çalışmaları bugün gerçekleştirmekte nedense zorlanıyoruz. Köy grup sayfamızda 400-600 üyemiz olmasına rağmen katılım ortalaması 15-20 kişiyi geçmiyor. Bol katılımlı günler dileğiyle.
 
NOTLAR:
KÖYÜMÜZDEN KİM NEREDE?
https://akbulutkoyu.blogspot.com/2014/01/koyumuzden-kim-nerede.html
 
ARAMIZDAN AYRILANLAR
https://akbulutkoyu.blogspot.com/2014/01/yitirdiklerimiz.html
 
KEŞKEK ŞÖLENİ
https://akbulutkoyu.blogspot.com/2014/01/ikinci-keskek-soleni-roportajlar-gozde.html
 
KÖY YAZILARI
https://www.facebook.com/groups/312529633476/permalink/10157620952353477/



ESKİ BİR ÖLÜM İLANI
Köyümüzün internet serüvenini hatırlatan o günlere ait bir cenaze ilanımız. Yıl 2007. Vefat eden "bir" kişiydi lakin bu ölümden etkilenen kişilerin sayısı oldukça fazlaydı. Ölen ölmüş kurtulmuştu. Ya asıl ölenler kimdir? Ölmeyip de ölümden beter olanlar… Ölenle de ölünmezdi. Ancak, ölüp "toprağa gömülen" mevtanın geride bıraktığı "acılara gömülen" insanların da en az ölen kadar bir haber değeri olduğu bir gerçektir. Bu aynı zamanda ölümün bir haritasıydı; siyasî, coğrafî, iktisâdî... Ölenin de künyesi.
Allah(cc), bütün ölmüşlerimize rahmet, hepimize de güzel ölümler nasip eylesin. Âmîn.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder