19 Temmuz 2008 Cumartesi

Mevkii ve Meşferetlerimiz


Gecekli'den Sordanköy


Her yerleşim biriminde olduğu gibi Akbulut Köyünde mevkilerin de kendine özgü isimleri var. Bu isimler bazen coğrafi şekillerden bazen üzerindeki bitkilerden bazen su kaynaklarından bazen de sahiplerinden almıştır.

TEMRON TEPE 
İsminden de anlaşıldığı gibi köyün yüksek tepesidir. Temron ismi en yüksek ya da sivri manasındadır.

İNCE BEL
Peynir Puvarı denilen mevkiden bakıldığında yamaçtan aşağı inen iki dere yatağının birbirlerine yaklaşıp uzaklaşması ile şekillenen ince bel görünümünden almıştır.

ÇAMURLUK
Kaynaktan çıkan suların doğal olarak biriktiği göletlerde, şimdilerde köyümüzde nesli tükenen mandalar KÖMÜŞLER serinlemek için yatarlardı. Suyun bulanması sonucu bataklık halini alan göletten dolayı bu adı almıştır.

KABUKLUK
Köyde yapılan ahşap ağırlıklı yapıların ev, salaç samanlık vs. ağaçları eskiden Ormandan koşum zincirlerine bağlanarak, öküzler tarafından sürüklenerek getirilirdi. Bu ağaçlar hafifleşsin ve sağa sola takılmasın diye balta ile budak ve kabukları yontulurdu. Çevrede bu yongaların eksik olmadığı bu mevki ismini buradan almaktadır.

KABALMA
Yakın tarihe kadar köyümüzde elmaya alma denilmekteydi. Burada eskiden tarla denilen alanda iri meyveleri olan büyük elma ağaçları vardı. İsmini bunlardan almaktadır. Kabamla, büyük, iri elma manasındadır.

KUŞ ÇÖYLENİ
Belli ki bölgemizde çağlayana çöylen denilmekteydi. Bu bölgedeki dere üzerinde küçük bir çağlayan vardı. Avlayarak ya da çeşitli şekillerde neslini tüketmek üzere olduğumuz kuşların su içtiği bu dereden ismini almaktadır.

ACUKLUK
Acuk köyümüzde yabani elmaya verilen addır. Bu bölgede eskiden çok acuk vardı. Bu acuklar toplanarak ekşi denilen pekmez gibi konsantre bir yiyecek yapılır ve sulandırılarak  içilirdi.. İsmine buradan almaktadır.

DİKİLİTAŞ 
Ormanlarla kaplı yüksek bir alan olan bu mevkide ağaçlar ve çalılar arasında hala ayakta olan mezar taşları ve mezarlar bulunmaktadır. Köy ve civarı eski mezarlar bakımından oldukça zengin olup hemen hemen her karışında mezarlar vardır. İsmini sanırım bu mezar taşlarından almaktadır.

KİRAZIN YANI 
Şimdilerde yerinde yeller esen büyük kiraz ağaçlarından ismini almaktadır.

MERCİMEK BACAĞI
Mercimeğin bacağı olur mu bilmem ama sanırım buralarda eskiden mercimek ekimi yapılıyordu. Köyümüzde hâlihazırda mercimek ekimi yapılmamaktadır.

SANCAR KARŞISI
Ormanlık alan içerisinde Sancar köyü yönünde kalan mevkiine verilen isimdir.

ESKİKÖY 
Köyümüzde Rumların yaşadığı dönemlerde yerleşim birimi olarak kullanılmış mevkiinin ismidir. Arazi içerisinde eskiden yapılan bina yerleri düz şekilde göze çarpmaktadır.

KÖKÇE  
Ormanlık alanların kazılarak ağaç köklerinin kazmalarla sökülerek tarla haline geirilmesinden dolayı bölgeye kökçe denilmiştir.

MALHAKKININ PUVARI
Komşu köy olan kapaklı köyünden bir zatın tarlasının yakınından çıkan bir su kaynağından dolayı bu isimle anılmaktadır.

PEYNİR PUVARI 
Hayvancılıkla geçinenlerin eskiden peynirleri bozulmasın diye suyunda peynirlerini depoladıkları bir kaynak olup ismini buradan almaktadır.

KÖMÜRLÜK 
Eski dönemlerde buradaki ilkel kireç ocaklarında yakılan odun kalıntılarının çevrede birikmesi sonucu bu isimle anılmaktadır. Orman alan içerisinde yer yer hala kömür kalıntılarına rastlanmaktadır.

MUTAFLILAR
Bölge ismini mutaflı köyünden göç ederek buraya yerleşenlerden almaktadır.

ALMALIK BOĞAZI
Tepelik bir yer olan bu mevkide de eskiden bolca elma ağaçları bulunmaktaydı. Dar bir sırt olan bu mevkide ismini elmalardan almaktadır.

AYLA 
Yüksek ve düz olan bu mevkiden ay ışığının en iyi ve en güzel şekilde görülmesinden dolayı ayla adını almıştır.

TÜRBE 
Eski ahşap bir caminin de bulunduğu ve günümüzde hala kullanılan mezarlık alan ve çevresidir. İsmini büyük ve eski bir mezardan almaktadır.

HATİPLER
İstiklal gazisi olup ebediyete intikal eden ve hatip olan bir zatın zürriyetinin yerleşim alanı olup ismini hatip dededen almaktadır.

PANTUNUN HAVLUSU 
Pantu (Kibar Yeşil’in Anneden Dedesi) diye anılan bir zatın evinin olduğu mevki olup hâlihazırda ev bulunmamaktadır.

ÇİLAĞANIN YERİ
Eskiden çil ağa diye anılan bir zata ait olan mevkiinin ismidir.

KAYANIN DAĞI 
Eteklerinden geçen dere kenarında köyün en büyük kayası uçurumu olan ormanlık mevkiinin adıdır.

PAPAZLAR
Çetirlik isminde bir Rum ve Hıristiyan Tebaanın yaşadığı köyün kilisesinin papazlarına ait evlerin olduğu mevki olup hâlihazırda yapı bulunmamaktadır. Yeryüzü şekillerinden yapı yerleri ve temeller anlaşılmakta olup çevrede bol miktarda çanak çömlek kırıntılarına rastlanmaktadır.

GÖÇMENİN YERİ
Mübadele sonucu köye gelen bir Selanik göçmenine verilen yerin adı olup hâlihazırda köyümüzde Selanik göçmeni yaşamamaktadır.

GOCABOZ 
Ekip biçmek için sürülmeyen büyük ve boz bir alanın bulunduğu yer.

ÇINARLIK 
Alçak ve düzlük olan bu bölgedeki tarlalar çevresinde dev çınar ağaçları bulunmaktaydı ismini buradan almaktadır.

TOKMAK HARMANI  
Bu alan ismin den anlaşıldığı gibi harman yeri olarak kullanılmıştır. Yüksek ve düz olan bu mevkide hemen hemen sürekli rüzgar esmektedir. Eskiden ürünler daha çok buğdaylar hasat edildiği zaman buraya getirilir ve öküzlerin çektiği düven ya a uzun sopalarla vurularak başaklardan ayrılırmış. Daha sonra kaba samanlar alınır ve geriye kalan tanelerin kabuk ve tozlardan ayıklanması için havaya kaldırılarak bırakılması sonucu ayıklandığı yer olup ismini buradan almaktadır
KİLİSE
Yakın tarihe kadar ayakta duran bir kilise binasının olduğu yer. İsmini bu kiliseden almaktadır. Bu gün kilise temellerinin dibinden merhum Rahmi AKIN tarafından inşa edilen camii henüz bitirilememiştir.


KELÇEBEN YERİ
Bu mevkiinin ismi hakkında yorum yapmak oldukça zordur. Kelşaban ya da  Kelçoban olabileceği gibi aslı bizim bilmediğimiz bir kelimeden türemiş de olabilir.

TAŞLIK
Oldukça bol taşların olduğu bu mevki ismini taşlardan almaktadır.

PAŞANIN HAVLUSU
Yakın zamana kadar paşa isminde bir zatın evinin olduğu mevkiinin ismi olup bir kaç kez el değiştirmiştir.

YEDİRLİK
Küçükbaş hayvancılığın yapıldığı dönemlerde havanlara yem yedirilen bu mevki ismini buradan almaktadır.

ERİKYANI 
Büyük erik ağaçlarından ismini almakta olup bu eriklerden eser kalmamıştır.

GAYIŞ YERİ
Köyün hâlihazırda kullanılan mezarlığının bulunduğu yer olup ismini mezarlığın az ilerisindeki tarlanın zor sürülmesinden almaktadır. Kayış gibi kopmuyor manasında.

KARANLIK DERE 
İsminden anlaşıldığı gibi köyün en az güneş alan deresinin olduğu yer olup gölgelik olmasından dolayı eskiden buğdaylar burada yıkanırdı.

YüNEKBAŞI
Bu mevkide bulunan deredeki büyük ve düzgün yüzeyli taşlar üzerinde çamaşır yıkanırdı. İsmini buradan alıp Yunak Taşı sözünün zamanla Yünekbaşı olarak şekillenmesidir. (Bkz. Geleneksel Temizlik Günlerimiz.)

DEĞİRMENYANI
Bu gün suyu kurumuş olan dere üzerinde ki su değirmeninden ismini almaktadır.

GEMİLİK
Mitolojik zamanda denizin buralara kadar uzandığı ve gemilerin bu doğal limanlara gelerek bağlandığı rivayeti oldukça yaygındır. Denizin günümüzdeki konumu buraya yaklaşık altı kilometre uzaklıkta ve yaklaşık yüz elli metre alçaktadır.

GEMBERYERİ
Bu mevki ismini eski sahiplerinden almaktadır.

ÇAMLIK 
İsminden anlaşıldığı üzere dev çam ağaçlarının olduğu bir mevkidir.

KIŞLA
Ortasında bir su kaynağı bulunan bu mevki eskiden buralardan geçen askerlerin konaklamasından ya da hayvancılıkla uğraşanların kış aylarını burada geçirmesinde almaktadır. Kışlak sözünde gelmektedir. Yakın zamana kadar yüksek köylerden sürü sahipleri koyunlarını kışın, buralarda otlatmak için gelirlerdi.

KöKLüK
İsmini kesilen ağaç köklerinden alıp bu gün ağaç olmadığı gibi ağaç kökleri de bulunmamaktadır.

KÖYALTI
Yukarı köy denilen mevkiinin alt kısmında kalmasından dolayı bu isimle anılmaktadır. köyün alt tarafı yada köyün aşağısı manasında. Ayrıca köye gelen ilk Türk ailelerin yerleşim alanıdır. Daha sonra çamur, bataklık ve sineklerden uzaklaşmak amacıyla buradan tepeye çıkılmıştır.

AŞAĞI PUVAR 
Bu mevki adını yol kenarındaki su kaynağından almaktadır.

YUKARKÖY
İsminden anlaşıldığı gibi yüksekçe bir mevki olup ismini ikinci yerleşim yapıldığı dönemde almıştır. yukarıki köy manasında. Yaklaşık genişliği beş uzunluğu on kilometreyi bulan köy çok eski tarihten beri yerleşim alanı olarak kullanıldığı ağızdan ağıza söylenerek günümüze kadar gelmiştir. Zaten öylede olduğu hemen hemen her karışından karşımıza çıkan yeraltı mezarlarından anlaşılmaktadır.

Bir bilenin eksikleri tamamlaması dileğiyle

Saygı ve sevgilerimle.

/Hicabi AY


KOLAY İZLEYEBİLMEK İÇİ MEVKİ ADLARININ ALFABETİK SIRALANAŞI ŞÖYLEDİR.
Eksik kalan isimleri lütfen yorum bölümüne yazarak tamamlamaya çalışalım.

Acukluk
Almalık boğazı
Aşağı puvar 
Ayla 
Çamlık 
Çamurluk
Çınarlık 
Çilağanın yeri
Değirmenyanı
Dikilitaş 
Erikyanı 
Eskiköy 
Gayış yeri
Gemberyeri
Gemilik
Gocaboz 
Göçmenin yeri
Hatipler
İnce bel
Kabalma
Kabukluk
Karanlık dere 
Kayanın dağı 
Kelçeben yeri
Kışla
Kilise
Kirazın yanı 
Kökçe  
Köklük
Kömürlük 
Köyaltı
Kuş çöyleni
Malhakkının puvarı
Mercimek bacağı
Mutaflılar
Pantunun havlusu 
Papazlar
Paşanın havlusu
Peynir puvarı 
Sancar karşısı
Taşlık
Temron tepe 
Tokmak harmanı  
Türbe 
Yedirlik
Yukarköy
Yünekbaşı
....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder