15 Temmuz 2009 Çarşamba

Alaçam İlçemizin Tarihi -IV


CUMHURİYET DEVRİNİN SON OLAYLARI VE YENİLİKLERİ

Basma ve yağma teşebbüsü— Rum çeteleri Alaçam'ın bir mahalle­sine kadar gizlice girmişler ve basılmışlarsa da firara muvaffak olduk­larından yakalanamamışlardı.

Alaçam'ın son kafilesi yola çıktıktan sonra bundan faydalanmak ve yağma yapmak maksadile Reof çetesi tahminen 150, Mehmet Çavuş çe­tesi 200 kadar efradile Alaçam'ı basmak istemişler ve Pergelli sırtlar ile Aşağı Değirmen yanma gelmişlerdi. Hükümet bunu haber alınca jandar­ma kumandanı İhsan beyi bunların dağıtılmasına memur etmişti. İhsan B. bu çete reislerini yanına çağırmış ve demiştir ki:

Hükümet örfi idare ilân etmiştir. Çeteler şimdi buradan köylerine dönmelidir ve şehir içerisine girmemelidir. Eğer hükümetin emrini dinlemiyerek şehre girmek isteyen ve giren olursa derhal vurulacaktır. Bu dakikadan itibaren dağılmanızı, köylerinize gitmenizi tavsiye ederim.

Demiş çeteler de dağılmışlardır. Yerinde bir tedbirdir. Çünkü bu sa­yede kıtalin ve karışıklığın önü alınmıştır.




ALAÇAM ELEKTRİKİNİN KISACA TARİHÇESİ

İlk müteşebbisler: Tayyar Anakök ve İbrahim Baykandır. Oiriyaku Ağanın Değirmeninde etüt yaptırmışlardır. Tehcir, Umumi Harp, Malzeme tedarikini güçleştirdiği ve şirket teşkilini zorlaştırdığından vazgeçilmişti.

İkinci müteşebbisler: 1938 senesinde belediye başkanlığına seçilen Recai Akan'dır.   İstanbul’dan yüksek mühendis Hasan Halet celbedilmiş projesi yaptırılmıştır.   Fakat II. Dünya harbi yüzünden bu da geri bırakılmıştır.

Üçüncü müteşebbisler: 1946 da Güzelleştirme Cemiyeti kurulmuş, başkanlığa İbrahim Baykan, kâtipliğe Sadi Akan, muhasipliğe ve veznedarlığa Emin Sumçag, üyeliklere Ömer Kitaplı, Kadir Aykaç seçilmişler, Samsun'dan yüksek mühendis Naci Beyi Alaçam'a getirtmişlerdir. Su ile müteharrik bir elektrik tesisatı projesi yaptırdılar. Bakanlığa tasdik ettirdiler, 200 bin liradan fazla bir masrafla Alaçam'ı elektriğe kavuşturdular.

Tütünden, ahaliden yüzde bir kesmek suretiyle işe başlayan makam ilk hamlede, 30 bin lira toplamıştır. Belediye başkanı Şükrü Tolun, İller Bankasından 60 bin lira istikraz yapmış. Cevdet Kerim İncedayı 30 bin, Bayındırlık Vekili Kasım Gülek 25 bin, Hakkı Tarhan 2 bin ki ceman 147 bin lira toplanmış, bütün masraf 200 bin lirayı bulmuştur. İbrahim Baykan Alaçam elektrik tesisatının banisi sayılabilir. Alaçam İbrahim Baykana minnettardır. Çalışma arkadaşlarını büyük saygı ile anmak, memleketliye düşen bir borçtur.

İlk cereyan, kati kabul — İlk cereyan 8 Nisan 1948 de verilmiş, kati kabul 17 Şubat 1952 de olmuştur.

-SON-
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder