Kabaalma'dan doğup gelen derenin Gökçeboğaz'da Çay olmuş hali
Bir zamanlar şırıl şırıl akan derelerimiz vardı. Şimdilerde ya sessiz akıyor ya da hiç akmıyorlar. Sularında hayvanlarımızı suladığımız, derince göllerinde yüzüp eğlendiğimiz derelerimiz.
Modern tarım yutturmacasının ekolojik dengeye verdiği zararın bariz şekilde görüldüğü derelerimiz. Sularından kurbağa sesleri hiç eksik olmazdı. Siyah kuyruklu küçücük kurbağa yavrularını tutmaya çalışarak oynardık üstümüzü başımızı tepeden tırnağa ıslatarak.
İsimlendirmediğimiz, boyları zaman zaman otuz santime varan kefali andıran balıklar tutardık. Küçük bıyıklı balıklara köpek balığı derdik te onları yakalamaz ve onları nedense yemezdik. Bu sularda köpek balığı varmış gibi.
Yenice çayının denize döküldüğü yerden köylüler (toplu köyü) o kadar çok balık tutardı ki, bunları bizim köylere satmaya kağnılarla getirirlerdi. Parası olmayanlara buğday incir çeşitli ürün karşılığı verirlerdi. Şimdilerde buralarda bile su çok azaldığı için torak balığı dediğimiz lezzetsiz bir tür balık kalmış.
Sebebi nedir diye soracak olursanız naçizane vereceğim cevap daha bol ürün almak için kullandığımız kimyasal gübreler ve tarım ilaçları. Ve kendi ellerimizle keserek ya da tarla açarak alanlarını daralttığımız ormanlarımız.
Son yıllarda defne (taflan) yaprakları birçok tarım ürününe göre iyi gelir getiriyor. Sıfır maliyetle elde edilerek peşin ya da peşin diyebileceğim kısa vadelerle satılıyor. Ne mazot parası ne ilaç parası ne gübre parası ne de tarlaları sürme telaşı. Hiç birisi yok. Mesela fındık yetiştiriciliği gibi tarlalara defne dikilemez mi? Böylece yetiştikten sora sıfır maliyette gelir getiren bir ürün elde etmiş oluruz, Hem de avuç dolusu para ödediğimiz kimyasal tarım ilaçları ve gübrelerden kurtulmuş olmaz mıyız? Bunun yanında daha geniş alanlar yeşil ağaçlarla örtülür dere sularımız daha az etkilenmez mi? Çevremizi de çok hoş defne kokularıyla karışık daha bol oksijen doldurmaz mıydı?
Bu konuları çok ciddi bir şekilde düşünerek danışmanlık hizmetleri alabileceğimiz, kuruluşlarla birlikte ( ziraat odası gibi) hayata geçirsek nasıl olurdu?
/Hicabi AY
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder