13 Temmuz 2007 Cuma

Köyümüzün Tarihine Katkı -2





/Hicabi AY Yazıyor
Alaçam’ın Sivritepe Höyüğü, Gökçeboğaz ve İkiztepe höyükleri doğrultusunda denizin uzandığını zaten bilimsel araştırmalardan okuduğumuz kadarıyla biliyoruz. İkiztepe’de tunç çağında (mö5000-4000yıllarında), Gökçeboğaz Höyüğü ve Sivritepe’de (mö4000-3500yıllarında)yaşam olduğuna göre (hititler ve iskitler yaşamış).

Bu höyükler aynı zamanda limanı da olan yerleşimler, buralara deniz yoluyla ticaret gemileri ulaşıyordu.

Bizim köyün “GEMİRLİK” diye adlandırılan mevkisine gemilerin bağlandığı söyleniyordu. Oralarda gemi bağlamak için halkalar olduğunu duymuştum. Bu durumda (mö4000 yıllarında buralar denizdi).Şimdiki Gemirlik çay yatağının bundan 6000 yıl önce bir haliç bir körfez olduğu ortaya çıkar.

Çocuk yaşlarda hayvan otlatırken devret bölgesinde bolca çanak çömlek kırıkları görürdük. Çetirlik mezarlığının olduğu yerin ismi “TÜRBE” olarak geçiyor. Demek ki burada ya bir yatır vardı ya da çok eski mezarlar.

Sekiz on yaşlarında Dikilitaş Mevkisinin ormanlık sırtlarında yan yana iki mezar görmüştüm. Bayram abimle Memduh amcamın Burhan, Kökçe’den  köye su taşıyacak hortumları döşemek için kazı yaparken Peynir Puvarı mevkiinde mezara rastlamışlardı.

Devret mevkiinden Çetirliği de içine alacak şekilde eski köye kadar olan bölge tarlalarında daha önce binaların yapıldığı anlaşılan düzlükler hâlâ göze çarpmaktadır. Zaten Çetirlik Alaçam’ın 6 Rum köyünden birisiydi. Zaman zamanda definecilerin hışmına uğramıştır.

Kayıtlı tarihi olmasa bile köyümüzün tarihi MÖ4000 yıllarına kadar uzandığını tahmin ediyorum. En azından o dönemlerde buralara insan ayağı deydiği kuvvetle muhtemeldir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder