25 Mayıs 2007 Cuma

Seksek / Leme




İki kişiyle oynanan bir çocuk oyunudur. Yere tebeşirle birbirini izleyen kareler ya da daireler çizilir ve her birinin bir numarası olur. Genelde 9 kutucuktan meydana gelir. Pek çok çeşidi bulunan bu oyunun bir türünde oyuncular, çizili alanların içine sırayla yassı bir taşı ya da kiremit parçası atarlar. Eğer taş çizili alanların dışına düşer ya da çizgiye denk gelirse, taş atma sırası öbür oyuncuya geçer. Atış başarılıysa oyuncu tek ayağı üzerinde sekerken, taşı yere basan ayağıyla iterek bütün boşluklardan geçirmeye çalışır. Eğer öbür ayağı yere değer ya da boşlukların arasındaki çizgilere basarsa ya da taş sıradaki kutucuğun dışına çıkar ve ya çizgi üstünde kalırsa yanar ve sırasını kaybeder. Oyun aslında iki tur halinde oynanır başlarken 1 den 8’e doğru atarak ilerleyip ikinci turda ise 8’den 12’e doğru geri gidilir.



Oyun Hakkında Görüşler
|7|8|
|6|
|4|5|
|3|
|2|
|1|

Yukarıdaki şekil okuldan aşırılan tebeşirle yere çizilir. Sağlıklı bir seksek oyunu için sayıları içeren karelerin alanının ayağın yüzey alanının yaklaşık 4 katı olması ve seksek grafiğinin çizildiği sokağın araba trafiğinin nispeten az olması gerekir. Oyuncu orta büyüklükte bir taş alır ve 2 karesinin içine atar. Sonra tek ayağıyla 1 karesine sekerek tek ayaküstünde taşı alır, başlangıç noktasına geri seker. Sonra taşı 3 karesine atar. 1. ve 2. kareleri aynı şekilde sekerek geçip taşı alır ve geri seker. ana mantık budur. Sırayla 8 kareye de bu işlemi yapan ilk oyuncu kazanır. 4-5 ve 7-8 noktalarında ise her ayak bir kareye gelecek şekilde sekilir.

Sekseğin püf noktaları taşı istenilen kareye atmakta ve sekerken dengeyi koruyabilmektedir. Taş sıradaki kareye atılamazsa, sekerken kare dışına çıkılırsa, sekerken taş düşürülürse, 4-5/7-8 kareleri hariç sekerken iyi ayak da kullanılırsa ya da sekerken denge kaybedilip düşülürse sıra öbür oyuncuya geçer. Sekilirken sekilen karenin numarası çoğul eki getirilerek söylenir. Birler, ikiler, üçler, dörtler beşler şeklinde.
(İtü Sözlük) 

—Genellikle kız çocuklarının tek başlarına veya en fazla bir-iki arkadaşlarıyla beraberken, yere kiremit kırığı, taş veya tebeşir kullanarak küpün yüzeylerinin açılımına benzeyen fakat çizimi yapan çocuğun bilgisi yönünde kare sayısının ve çizim şeklinin değişiklik gösterebileceği bir şekil çizmek suretiyle oynadıkları bir oyundur. Oyunun amacı eldeki taşı belli bir mesafeden önceden numaralandırılmış karelerden birine atıp kalan karelerde çizgilere basmadan zıplayarak ilerlemek, geri dönüşte de taşı alarak bütün kareleri tamamlayan ilk kişi olmaktır. Zorlaştırmak için taş atma mesafesi, kare sayısı artırılır ve/veya her iki ayağın yere basabilme oranı azaltılır. Ekseriyetle sokakta oynanır. Denge unsuru gelişmemiş çocukların başarısız oldukları, sık sık düşüp oralarını buralarını bereledikleri ve ertesi gün kol ve bacaklarında kızıl tentürdiyot izleriyle gezdikleri görülmüştür.

—Mevcut kutucuklara taş atıp oralara kadar çizgilere basmadan tek ayaküstünde zıplaya zıplaya gidip taşı yerden alıp yine zıplaya zıplaya başladığın yere dönme esasına dayalı kızsal bir oyunudur. Kısa sürede uzmanlaşan ahali çoğu zaman mermer olan taşı bu kez tek ayağı ile hem zıplayıp hem de ittire ittire ilerlemeye çalıştırarak zorlaştırdıkları görülmüştür. Çocuk işte.
(Ekşi Sözlük)
  
-Barış Manço’da Sekme
Köye döner Nazo gelin
Yavru ceylan gibi kaçar
Seke seke çaydan geçer
Nazo gelin ayağına takar, halhal

Nükhet Duru’da Sekme
Rastik çekerek Mahmure,
Yastık dikerek Mahmure,
Yaşar yuvada kuş gibi,
Sek sek sekerek Mahmure.

/Çetin KOŞAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder