7 Mayıs 2007 Pazartesi

Sütüne Sahip Çıkan 100 Kadın



8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yapılan etkinliklerde çoğunlukla olduğu gibi yine kentli kadının sorunları ön plandaydı. İstatistiki verilerle kadının toplumdaki yeri irdelendi. Türkiye'nin AB ülkeleriyle kıyaslandığı değerlendirmede kadının yeri konusunda çok gerilerde olduğu vurgulandı. Kadına uygulanan şiddet, kadının sömürülmesi, değişik meslek kollarında temsil yetersizliği ve namus cinayetleri yapılan etkinliklerin başlıca konularıydı. Atatürk'ün öncülüğünde, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını birçok Avrupa ülkesinden çok önce, 1934'te elde etmiş olduğuna işaret edildi. Buna karşın kadının Türk siyasetindeki yerinin yok denilecek kadar gerilerde olması eleştirildi. Kuşku yok ki kadın Türk toplumunda olması gereken yerde değil. Meslek sahibi, öğrenim görmüş, kentli kadınların sorunları çok büyük. Sadece 8 Mart günü değil her gün mücadele edilmesi gereken bir sorun bu...

Köylü kadın
Kadınlar Günü'nde belki de en anlamlı etkinlik ve kutlama, dün İzmir'in Kiraz ilçesinin Yağlar köyünde yapıldı. Türkiye'de en ağır biçimde sömürülen kadının kırsal kesimdeki kadın olduğu bir gerçek. Ancak bu düzene karşı çıkan ve anlamlı bir örgütlenme gösteren Yağlar köyünün kadınları, dün elde ettikleri başarıyı, aynı örgütlenmeyi başarmış Zonguldaklı kadınlarla birlikte kutladılar. Köy-Koop Merkez Birliği'nin öncülüğüyle 2004'te Yağlar köyünde 100 kadın tarımsal kalkınma kooperatifi kurdular. Kooperatifleşmenin başlangıcında bu köyde günde 1-1.5 ton süt üretiliyordu. 100 kadının kurduğu kooperatifin faaliyete geçmesiyle birlikte süt üretimi günde 7 tona çıktı. Yine bu kooperatif sayesinde köydeki hayvan sayısı 678'e ulaştı. Bu başarıyı yaratan kooperatifin yönetim ve denetim kurulları tümüyle kadınlardan oluşuyor. Yağlar köyü kadınları, dün köylerinde "Kadınlar Günü"nü bu rakamlarla kutladılar.

Destek
Kadın, kırsal kesimdeki üretimin temel direği. Ancak bu işlevine uygun ekonomik ve sosyal bir konuma sahip değil. Kadının ve üretiminin sömürülmesine engel olmanın en etkili yolu İzmir ve Zonguldak'ta örnekleri verildiği gibi bir araya gelmeleri. Bu girişime öncülük eden Köy-Koop Merkez Birliği Danışmanı, Ziraat Mühendisi Emel Tuğrul'un büyük emeği var. Kadın hakları savunulurken, köylü kadınlarımız unutulmamalı ve öncelikle desteklenmeli.
/Fikret BİLA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder