11 Mayıs 2007 Cuma

Alaçam Geyikkoşan Hıdırellez Şenlikleri



 Alaçam Hıdırellez Şenlikleri, Yağlı Güreşler.



Alaçam Geyikkoşan, 6 Mayıs 2007

"İçeride yangın falan yok. Görülen sis-duman, adım başı kurulan seyyar kasaplar ve onların kurduğu kendin pişir kendin ye ocaklarından tüten kuzu ızgara dumanlarıdır.  Bu sene kaçıranlar, unutmayın bu şenlikler her yıl yapılmaktadır."



 
Geyik Koşan Baba Türbesi / Alaçam-SAMSUN (FOTO:alacam.gov.tr) 

GEYİK KOŞAN TÜRBESİ 
Efsaneye göre Arap Ordusu Komutanı Ebu Eyüb el-Ensari hazretleri ordusunun Alaçam’dan geçerken Geyik Koşan mevkiinde ölen Geyik Baba ismindeki komutanı adına halkın inşa ettirdiği bir türbedir. Etrafı mesire yeri olarak düzenlenmiştir. 


Ana Geyik Efsanesi 
Halk inançlarımızda Geyik ile ilgili birçok efsane vardır. Anadolu’da Geyik Baba, Geyikli Baba gibi ulu zatların efsanelerinde, geyiğe binilerek savaşa gidilir, geyiklere kereste taşıtılarak cami yaptırılır. Geyikler öksüz bebeklere süt verirler Bursa-Kestel’deki Geyikli Baba, Samsun-Alaçam’daki Geyik Koşan, Safranbolu Göverendeki Geyik Baba bunlardan bazılarıdır. (turkoloji.cu.edu.tr) 



Alaçam Geyik Koşan Dede Efsanesi 
Geyikkoşan mevkii sık ve büyük ağaçlarla dolu bir ormandır. Bu ormanın orta yerinde ikamet eden bir Dede ve küçük bir tarlası vardır. Çevredekilerden habersizce eğittiği iki geyiğiyle tarlasını gizliden gizliye sürmektedir. Altın boyunduruk ve altın sabanıyla yine bir gün tarlada çift sürerken birkaç kişi tarafından görülürler. Yabancılardan ürken geyikler kontrolden çıkar ve dağa kaçarlar. Bu dağ bugün Kışlakonak Köyü (Gelemet) başlarında bulunan “Meydancık” dağıdır. Altından yapılmış Boyunduruk ve sabanın halen bu dağda bir yerlerde olduğuna inanılır.” Anlatan: Sefer KOŞAR, Akbulut köyü / Alaçam (akbulut_koyu.sitemynet.com) 



Geyikkoşan Hıdırellez Şenlikleri Ve Yağlı Pehlivan Güreşleri 6 Mayıs / Alaçam-SAMSUN 
Alaçam'da, belediye tarafından 39 yıldır geleneksel olarak tertip edilen ve 600 yıllık bir geçmişe dayanan Geyikkoşan Güreşleri yapılmaktadır. 



La Riva di Geyikkoşan di Alaçam 
È il luogo di riva di contea di Alaçam quella contea collocata a 78 ovest di km di Samsun. Ci sono delle spiaggie naturali consistono in di grandi sabbie. Le pensioni hanno luogo alla riva. 

1 yorum:

  1. Sayın Çetin Koşar Ağabey , yaptığınız bu kıymetli çalışmalar için bir Alaçamlı olarak size çok teşekkür ederim.Dil çalışmalrı, mevki isimleri, lakaplar, adet ve gelenekler .... daha bir çok konuyu içeren mükemmel dosyalar.Biz de yaptığınız çalışmalara destek olmaya hazırız. Geyikkoşan Baba türbesinin mezar taşı durmaktadır.Yalnız mezar taşının yarısı toprağa gömülü olduğun içim okuma yapamadık.Bu konuda ilgililer bize yardımcı olurlarsa, mezar taşının bir fotoğrafını alıp okuyabiliriz.Böylelikle oradaki merhum zâtla ilgili kesin bilgilere ulaşabiliriz. Nihat YALDIZ

    YanıtlaSil