8 Nisan 2007 Pazar

Dikme Taş Oyunu



Gerekli malzemeler: Dik durabilecek özellikte ve yaklaşık aynı ölçülerde yassı, uzun ya da yuvarlak taşlar. Ve bunları yıkmak için elimizle fırlatabileceğimiz ağırlık ve boyutta taşlar.


Nasıl Oynanır?
Eşit sayıda iki grup arasında oynanan bir oyundur. İki grubun arası yaklaşık 30–40 metredir. Her grup kendi tarafına eşit bir şekilde 3’er 4’er ya da 5’er tane taşı yaklaşık 50 cm arayla aynı doğrultuda dik duracak şekilde dizerler.

Her oyuncu grubu tarafını seçerek, kalesinin tarafına geçer. Her oyun bittiğinde taraflar kale değiştirir. Bundan maksat, arazinin yüzeysel şekli ve görüş avantaj ya da dezavantajlarının eşitlenmesidir.

Oyuncular sırasıyla karşı tarafın kalesine taş atmaya başlarlardı. Dikili taşlardan birini yıkan oyuncu bir taş daha atma hakkına sahip olur. Eğer herhangi bir taşı yıkamazlarsa taş atma sırası karşı tarafa geçer. Bütün taşları deviren grup kale değiştirmek için karşı takımın oyuncularını kendi taraflarına çağırır. Herkes seçtiği bir kişinin sırtına binerek karşıya, yani yeni oyun tarafına geçer.

Bu oyunun diğer bir kuralı ise, takım oyuncularından birisi taşlardan bir tanesini yıktığında, aynı takımdan bir başka oyuncu bütün taşlar yıkılmadan yıkılan bir taşı vurduğu zaman o taş tekrar dikilir. Yani hiç yıkılmamış hükmüne geçer.

Oyunculardan biri bir taşla iki taşı birden devirdiğinde, eğer rakip oyuncu erken davranır da ilk önce “ikilik” derse o zaman yıkılan ikinci taş tekrar dikilir. Eğer taşı deviren kişi, erken davranır da ilk önce “ikilik” derse bu defa üç taş fazla atma hakkına sahip olur. Bu durumda taraflardan birisinin öncelikle ikilik kelimesini kullanması gerekirdi. Oyunun en zevkli tarafı ise yenen takımın, yenilen takımın sırtına binmesidir.
/Çetin KOŞAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder