25 Nisan 2007 Çarşamba

Komşu Köyler / Kapaklı



Kapaklı Köyü
  
I- GENEL DURUM:
1- Konumu: İlçemizin güneyinde, İlçe Merkezine 6 km uzaklıktadır. Bu yolun tamamı asfalttır. Köyün yol sorunu bulunmamaktadır. 

2-Hane ve Nüfusu: Köy 2000 yılı Genel Nüfus Sayımına göre 270 nüfusa sahiptir. Köyde 45 hane mevcuttur.

3- Mahalle Sayısı: Köy 3 Mahalleden oluşmaktadır. Bunlar;

Merkez Mahallesi
Aşağı kapaklı Mahallesi
Düzleri Mahallesi

4- Sosyal Yapı:  Köy halkının fakir olduğu,  halkın hayvancılık ve tarımla geçimini sağladığı,  bu nedenle Sosyal Yapı ile ilgili pek çok olumsuzluğun hüküm sürdüğü söylenebilir. 

II-  EĞİTİM DURUMU
1- Okul Durumu: Köyde Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okulu 1 adet okul ile 2 adet öğretmen bulunduğu, 31 öğrenci olduğu, bunların 15 i kız, 17 sinin erkek öğrenci olduğu izlenmiştir, kız öğrencilerin okula gönderilmemesi gibi bir sorun bulunmamaktadır.

2- Okulun İhtiyaçları:  Okula 1 adet Türk Bayrağı hediye edilmiş olup, okul tuvalet ve şadırvanının bakıma ihtiyacı olduğu izlenmiştir.

3- Halk Eğitimi:  Köyde Makine nakışı, biçki dikiş gibi kursların açılabileceği değerlendirilmektedir.

III- ALTYAPI:
1-Köyün İçme Suyu Durumu: Köyde yeterli su bulunmakla beraber suyun dağılımında problemler olduğu izlenmiştir.  Köyde bazı şahıslar yeterli içme suyu alamadıklarını buna karşın bazı hanelerin içme suyu ile bahçe suladıklarını, Köy Muhtarının bu duruma seyirci kaldığını dile getirmişlerdir.

Köyde içme suyunun çeşmeler vasıtasıyla kullanıldığı izlenmiştir. İçme suyu için depo yapılması ve depodan meskenlere şebeke halinde su verilmesi su dağıtımındaki adaletsizliğin giderilmesi içinde meskenlere su sayacı takılması önerilmiştir. Köy Muhtarı tarafından bu konu takip edilmelidir.

2- Kanalizasyon Durumu:  Köyde Kanalizasyon Şebekesi yoktur. Fosseptik olan hane sayısı çok az çoğunluğu, ahır kanalı ile birlikte atıkları alıcı ortama verdikleri tespit edilmiştir. Kanalizasyon yapılma imkânı yakın zamanda imkânsız olarak değerlendirildiğinden,   usulüne uygun fosseptik çukur yaptırılması uygun olacağı değerlendirilmektedir.

3- Yol Durumu:A- Köy yolunun ilçe merkezine 6 km olduğu ve bunun tamamının asfalt olduğu,
B- Mahalle arası yollar için 30 adet 40 lığ büz talebi dile getirilmiştir.

4-  Elektrik  -  Telekomünikasyon: Köylerde her evde telefon bulunduğu, telefonların çalıştığı,  ayrıca GSM cihazlarının da çalıştığı incelenmiştir.

IV- EKONOMİ
1- Tarım:
Köy arazisi: Makineli tarıma kısmen uygun olmakla birlikte,  kısmen uygun olmadığı,   Sulama imkânının olmadığı,    Bu arazide kadastro işlemlerinin yapılmamış olduğu, bu nedenle vatandaşın kullandığı araziler dağınık ve küçük ölçekli araziler olduğu gözlenmiştir.  Bu arazilerde buğday, arpa yulaf, yem bitkileri, verimsiz bir şekilde yetiştirilmektedir.   Gübre ve benzeri girdileri kullanılamadığı için verim alınamamakta,  toprak analizi yapılarak ve bu doğrultuda toprağa uygun yeni ürünler alternatif olarak sunulabilir.

Köyde tırtıkale isimli yem bitkisinin geliştirilmesi tavsiye edilmiştir.

2- Orman: Köy arazisinde yeterli orman bulunmadığı, mevcut orman alanlarının baltalık ormanlarla kaplı olduğu izlenmiştir.

3- Hayvancılık:  Köyde her hanede 1 veya 2 büyükbaş hayvan beslendiği, Hayvancılığa uygun bir arazi yapısı olması nedeni ile büyük baş hayvan ıslahı ile koyunculuk teşvik edilerek köylünün geliri bu yönlerden yükseltilebilir.

V- SAĞLIK
1- Kapaklı Köyü Koruyucu Sağlık Hizmetleri yönünden Merkez Sağlık Ocağına bağlıdır.

Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin daha çok Çocuk Aşıları kapsamında yürütüldüğü tespit edilmiştir.  Bunun dışında Tedavi Hizmetleri kapsamında Yeşil kartı olmayan ve muhtaç durumda olan aileler tespit edilmiş ve kendilerine yardımcı olunacağı ifade edilmiş, yol gösterici tavsiyelerde bulunulmuştur.

Köyde müracaat edenlerin Sağlık Muayenesi yapılmış,  bu çerçevede 32 kişi muayene edilmiştir. İmkânlar dâhilinde ilaç verilmiştir.

2- Köyde görülen genel hastalıklar soğuk algınlıkları ve Guatr hastalığının yaygın olduğu izlenmiştir.

3- Çevre Sağlığı: Alaçam Belediyesince Belediye çöplüğünün Kapaklı köyü yakınlarında kurulduğu,  bunun ise çevrede kötü koku ve çeşitli salgın hastalıklara yol açtığı, ayrıca çöplüğe başıboş köpekler ile kurt gibi yaban hayvanlarının gelerek halkın canını ve malını tehdit ettikleri dile getirilmiştir.

VI- DİN HİZMETLERİ:
Köyde Cami ve bu camide görev yapan İmam Hatip bulunduğu, köy camisinin köye göre yeterli olduğu tespit edilmiştir.

Cami Tuvaletinin ve Şadırvanının bakım onarıma ihtiyacı olduğu görülmüştür.

VIII- KÖYDE TAKİBE ALINAN KONULAR:
A- EĞİTİM YÖNÜNDEN:
1- Okul Tuvaletinin Kapı, fayans, musluk, boya- badana ihtiyacı içerisinde bakımsız olduğu izlenmiştir.  Tuvaletin genel bir bakımdan geçirilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

B- ALTYAPI
Yol: 1- Mahalle arası yollar için 30 adet 40 lığ büz talep edilmiştir.
İçme Suyu: Köyde yeterli su bulunmakla beraber suyun dağılımında problemler olduğu izlenmiştir.  Köyde bazı şahıslar yeterli içme suyu alamadıklarını buna karşın bazı hanelerin içme suyu ile bahçe suladıklarını, Köy Muhtarının bu duruma seyirci kaldığını dile getirmişlerdir.

Köyde içme suyunun çeşmeler vasıtasıyla kullanıldığı izlenmiştir. İçme suyu için depo yapılması ve depodan meskenlere şebeke halinde su verilmesi su dağıtımındaki adaletsizliğin giderilmesi içinde meskenlere su sayacı takılması önerilmiştir. Köy Muhtarı tarafından bu konu takip edilmelidir.

C- ÇEVRE:
Alaçam Belediyesince Kapaklı Köyü kırsalına çöp dökülmesi uygulamasından bir an önce vazgeçilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder