25 Nisan 2007 Çarşamba

Komşu Köyler / Sancar



Sancar Köyü
  
I- GENEL DURUM:
1- Konumu: İlçemizin doğusunda,  İlçe Merkezine 8 km uzaklıktadır. Yolun 5 km si de asfalt,  3 km si stabilize haldedir. 

2-Hane ve Nüfusu: Köyde 45 hane mevcuttur. Köy 2000 yılı Genel Nüfus Sayımına göre 305 nüfusa sahiptir.

3- Mahalle Sayısı: Köy tek merkez mahalleden oluşmaktadır.

4- Sosyal Yapı: Köy halkının ekonomik durumunun normal olduğu,  halkın tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı,  tarım arazilerinin düz ve diğer köylerimize göre verimli olduğu,  halkın Ekonomik durumunun diğer köylere göre iyi olduğundan buna paralel olarak sosyal yaşantının da diğer köylere göre hareketli olduğu görülmüştür.

II-  EĞİTİM DURUMU
1- Okul Durumu: Köyde 1 Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okulu bulunduğu, bu okulun halen kullanılmaz raporu nedeniyle kapalı durumda olduğu izlenmiştir. Köy halkı okullarının onarılıp eğitim öğretime açılmasını talep etmektedirler.

2- Halk Eğitimi: A-Köy halkından bazı kişilerin her türlü tarımsal teknik bilgiye açık oldukları izlenmiş,  hatta tarım konusunda bilgilendirilmediklerini,  babadan atadan kalma usullerle tarım yapmaya çalıştıklarını dile getirmişlerdir.  Bu konuda bilgilendirilme talebinde bulunmuşlardır.

B- Halk Eğitimi Müdürlüğü ve Tarım İlçe Müdürlüğü işbirliği içerisinde köyde hayvancılık, meyve yetiştiriciliği kursları açılabileceği değerlendirilmektedir. 

III- ALTYAPI:
1-Köyün İçme Suyu Durumu:  Köyde içme suyu sıkıntısının bulunduğu, su kaynaklarının olmadığı ifade edilmiştir.   Ortaköy de bulunan su kaynaklarından su talep etmişlerdir.

2- Kanalizasyon Durumu:  Köyde Kanalizasyon Şebekesi yoktur. Fosseptik olan hane sayısı çok az çoğunluğu, ahır kanalı ile birlikte atıkları alıcı ortama verdikleri tespit edilmiştir. Köyün dağınık ve hane sayısının az olması nedeni ile kanalizasyon yaptırılmasından çok uygun fosseptik çukurlar yaptırılması sağlanmalıdır.

3- Yol Durumu: A-Köyde mahalle içi yollarda 3 km oturtulmuş yapılması talep ve tespit edilmiştir. 

B-Köy yolunda 2 km. lif 2. kat asfalt kaplama talep edilmiştir.

4-  Elektrik  -  Telekomünikasyon:
A- Köyde çoğu evde telefon bulunduğu, telefonların çalıştığı,  GSM cihazlarının da çalıştığı incelenmiştir.

B- Elektriklerin sık kesildiği dile getirilmiştir. Köye elektrik dağıtımı yapılan trafo ile dağıtım hatlarının değiştirilmesi talep edilmiştir. Sık kesilen elektriklerin trafo ve hatlardan kaynaklandığı ifade edilmiştir.  

IV- EKONOMİ
1- Tarım: A- Köyde buğday ve yem bitkileri ekimi yapıldığı izlenmiştir. Köyde hayvancılığın geliştiği ve daha da gelişme potansiyeli bulunduğu dikkate alınarak fiğ ve tırtıkale yem bitkileri ekiminin yoğunlaşması değerlendirilmektedir.

B- Köyde seracılık kursu talep edilmiştir. Köy arazilerinin seracılık için uygun olduğu değerlendirilmiştir.

C- Köy coğrafyasının ceviz dikimine ve ceviz bahçeleri oluşturulmasına uygun olduğu gözlenmiştir. Bu çerçevede SYDF ve İl Özel İdaresi İmkânları hazırlanacak projeler yolu ile kullanılmalıdır.

2- Orman: Köyde orman bulunduğu bunun ise kerestelik olmaktan çok,  köylünün kışlık yakacak ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğu ifade edilmiştir.


3- Hayvancılık:  A-Köyde her hanede genelde 2 veya 3 büyükbaş hayvan bulunduğu ifade edilmiştir.

B-Köyde suni tohumlamanın bilindiği ve uygulandığı ifade ve tespit edilmiştir. Suni tohumlama yoluyla hayvancılığın geliştirilebileceği izlenmiştir.

V- SAĞLIK
1- Köy Koruyucu Sağlık Hizmetleri yönünden Merkez Sağlık Ocağına bağlıdır. Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin daha çok Çocuk Aşıları kapsamında yürütüldüğü tespit edilmiştir.  Bunun dışında Tedavi Hizmetleri kapsamında Yeşil kartı olmayan ve muhtaç durumda olan aileler tespit edilmiş ve kendilerine yardımcı olunacağı ifade edilmiş, yol gösterici tavsiyelerde bulunulmuştur.

Köyde müracaat edenlerin Sağlık Muayenesi yapılmış,  bu çerçevede 49 kişi muayene edilmiştir. İmkânlar dâhilinde ilaç verilmiştir.

2- Köyde görülen genel hastalıklar: Köyde guatr,  üst solunum enfeksiyonları, romatizmam şikâyetler ve mide hastalıkları yaygın olarak görülmektedir.

VI- DİN HİZMETLERİ:
A-Köyde 1 adet Cami ve bu camide görev yapan 1 adet İmam Hatip bulunduğu, caminin köy için yeterli olduğu izlenmiştir.

VII- KÖYDE TAKİBE ALINAN KONULAR:
A- EĞİTİM YÖNÜNDEN:
A-Köy halkından bazı kişilerin her türlü tarımsal teknik bilgiye açık oldukları izlenmiş,  hatta tarım konusunda bilgilendirilmediklerini,  babadan atadan kalma usullerle tarım yapmaya çalıştıklarını dile getirmişlerdir.  Bu konuda yardım talebinde bulunmuşlardır.

B- Köyde seracılık kursu açılması talep edilmiştir.  Bu talep Hakle Eğitimi Müdürlüğü ile Tarım İlçe Müdürlüğünce karşılanmalıdır.

C- Halk Eğitimi Müdürlüğünce köyde hayvancılık, ceviz yetiştiriciliği kursları açılabileceği değerlendirilmiştir.

B- ALTYAPI

Yol:A-Köyde mahalle içi yollarda 3 km oturtulmuş ihtiyacı olduğu talep ve tespit edilmiştir. 

B-Köy yolunda 2 km. lif 2. kat asfalt kaplama talep ve tespit edilmiştir. 

İçme Suyu:
Köyde içme suyu sıkıntısının bulunduğu, su kaynaklarının olmadığı,  Ortaköy de bulunan su kaynaklarından içme suyu talep etmişlerdir.

Elektrik ve Telekomünikasyon:  A-Köyde Türk Telekom ait telefonlar ile GSM cihazlarının çalıştığı ve sorun bulunmadığı ifade edilmiştir.

B- Elektriklerin sık kesildiği dile getirilmiştir. Köye elektrik dağıtımı yapılan trafo ile dağıtım hatlarının değiştirilmesi talep edilmiştir. Sık kesilen elektriklerin trafo ve hatlardan kaynaklandığı ifade edilmiştir.

C-  EKONOMİ:
Tarım: Köyde seracılık yapıldığı ve bu konuda köylüde bir merak bulunduğu izlenmiştir. Halk Eğitimi Müdürlüğü ile Tarım İlçe Müdürlüğü işbirliği halinde köyde seracılık, ceviz yetiştiriciliği alanlarda kurs açılmasının gerekli olduğu değerlendirilmektedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder