Köyümüzdeki adıyla borana dediğimiz yemeğin aslı Farsça olan Borani’den gelmektedir. Türk dil Kurumu Sözlüğünde “Pirinçli, yumurtalı, yoğurtlu ıspanak vb. sebze yemeği” olarak adlandırılan borana değişik içeriklerle olsa da aslı soğuk yenen yoğurtlu ve sarımsaklı bir sebze yemeğidir.
Köyümüzde Yapılan Borana
İyice yıkadığımız ıspanakları kaynayan suda haşlarız. Haşlanan ıspanakların suyunu süzüp avuç içinde top top yapıp sıkarak pişirme suyu hatta kendi suyunun bir kısmının da süzülmesini sağlar ve sonra bir güzel kıyarak doğrarız ve bir servis kabına alırız. Birkaç diş sarımsağın kabuklarını soyduktan sonra havanda tuz ilave ederek döveriz. Daha sonra üzerine yoğurt ilave ederek içerisine bir iki damla sirke damlatarak iyice çırparız. Çırptığımız yoğurdu ıspanakların üzerine ilave ederek karıştırırız. Yemeğimiz hafif bir mevsim salatası yerine hazırdır afiyet olsun.
Bu yemeğimizle ilgili köyümüzde kullanılan bir deyim vardır;
“SİRKEYİ SARIMSAĞI HESAP EDERSEN BORANAYI YİYEMEZSİN”
/Hicabi AY
BORANİ-İ HASSA - ISPANAK BORANİSİ
(Osmanlı Saray/Konak Yemekleri )
MALZEME:
Ispanak 200 gr. Sarımsak 10 diş
Soğan 2 adet Süzme yoğurt 1/2 kg.
Süt 1/2 su bardağı Zeytinyağı 1 çorba kaşığı
Tereyağı l kahve fincanı Tuz 1 çay kaşığı
Karabiber 1 çay kaşığı Zencefil 1 çay kaşığı
Kimyon 1 çay kaşığı Yenibahar 1 çay kaşığı
Tarçın 1 çay kaşığı Kırmızı toz biber 1 çay kaşığı
Kekik 1 çay kaşığı
YAPILIŞI:
1. Borani-i hossa'yı (ıspanak boranisi) sıcak servis yapmak için; ıspanağı çok ince doğrayın ve ezin. Üç-dört diş sarımsağı iyice dövün. 1 soğanı rendeleyin. 1 bardak yoğurt ve sıcak sütü karıştırın.
2. Zeytinyağında rendelenmiş soğan ve ıspanağı kavurun. Sarımsak, tuz ve baharatları ilave edip karıştırın.
3. Ateşten alıp yoğurtlu karışımdan 2 yemek kaşığı alarak ıspanağın üzerine ilave edip sürekli karıştırın. Karışımı rulo halinde servis tabaklarına alıp üzerine yoğurt ekleyin. Sütlü yoğurtlu karışımın kalanını da üzerlerine ilave edip kırmızıbiber ve kekikle süsledikten sonra sıcak servis yapın.
4. Soğuk servis yapmak isterseniz; ıspanağı ince ince kıyın. Tüm baharatları ve süzme yoğurdu ilave edip iyice karıştırın. Üzerini süsleyip servis yapın. (5 kişilik)
www.yemekicmek.com
BİR BORANİ TARİFİ VE İLGİNÇ BİR İNANC
Torlaklı Ayşe halamın Borana ‘sı:
Birkaç yıl önce, bir istatistikte Avrupa kıtasında her ülkede, kadınların erkeklerden sayıca daha fazla olduğunu okumuştum. İstisna olan, iki ülke vardı-biri nüfusu İstanbul’dan küçük olan bir İskandinav ülkesi, diğeri ise- Türkiye….
Yabancı araştırmacı, kendi bilgileri dâhilinde bunu dürüstçe açıklamaya çalışıyordu.
“Hmmm…” gülümsedim bıyık altından,onlar bilemezdi ki ….
“BORANA!” ….idi tek sözle cevabı….
Torlaklı Ayşe halamın Borana ‘sı:
—İstediğiniz sayıda yumurta haşlarsınız. Horoz imzalı, karatavuktan olan yumurtalar en uygundur. Sert olmalarına dikkat edilir. Haşlanmış yumurtalar soğutulur ve kaplarından soyulur.Zevkle dilim dilim kesilerek, incecik tuzlanarak, bir cilalı toprak çanağa dizilir.
Üzerlerine yoğurt dökülür. Bu kişiye göre inek, koyun(daha “ağırdır”) veya manda yoğurdu /çok özel amaçla-yeni gelin ve damatlara…) olabilir. (Manda yoğurdu yeyip de parmağını yalamayan var mı acaba?)
Yoğurt tabakası yumurtaları kaplamış –karlı ova gibi beyaz kalmaz. Üzerine tavada kırmızı biberle kavrulmuş yağ gezdirilir.
Koyulan yoğurt sade veya “sarımsaklanmış yoğurt” olabilir. Rivayete göre, bu ikincisi, gelinlerin erkek çocuk doğurma olasılığını hızla arttırır.
“Ye yavrum, ye mısmılım benim…” diyordu Torlakta Ayşe halam “ ye de erkek bubası olasın…”
Sizin tarafta "Borana" var mıdır?
Afrika Kıtası’ında Kenya’da Bir Bölge
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder