Çükündür bir Şekerpancarıdır.(Fotoğraf:wikipedia)
Mart ayında tütün fideliklerinin kenarlarına ekilen şeker pancarları tütün fidesinin gelişimi için yapılan sık sulamanın da etkisiyle hızlı büyürler. Üst yapraklarına pazı denir ve çeşitli yemekler yapılır. Örneğin yeni türemiş can eriklerinin de katılmasıyla bir ekşilisi yapılır ki bu ekşiliği insanın dişini ve iliklerini sızlatır. Biz burada yeraltında bulunan köklerinden yapılan iki yiyeceğimizi anlatmaya çalışacağız.
Çükündür Kavurması
Topraktan taze olarak sökülen çükündürler iyice yıkanır ve saçakları ayıklanır. Sonra büyükçe bir kapla suda haşlanır. Haşlanan çükündürler sudan alınarak dışları soyulur ve rendelenir. Bir tencerede kızdırdığımız yağ ile pişene kadar karıştırılarak kavrulur. Tatlı özelliği olduğundan dolayı tuz veya baharat ilave edilmeden servis yapılır
Çükündür Sirkelisi
Haşlanan çükündürler teker şeklinde ve iki santim kalınlığında doğranarak tuzsuz sirkeli su ile turşu şeklinde kurulur. Ve sirkeli suda bir iki hafta bekletildikten sonra tüketilmeye başlanır. Kışlık olarak da yapılır ve ilginç bir tadı olur bir nevi tadı şalgam suyunu andırır.
/Hicabi AY
Çükündür
İsmail Cem İPEKÇİ’ nin Türkiye'de Geri Kalmışlığın tarihi adlı kitabında Osmanlı'nın ekonomik düzeninden bahsedilmekte. Devletin nasıl ekilecek alanları belirlediği, satılan malların fiyatlarının devlet tarafından nasıl belirlendiği konularında bilgiler veriyor İsmail Cem (mekanı cennet olsun). Bir yerinde de yiyeceklerin birim fiyatını vermişler. Kalemlerden biri "yapraklı çöğündür" olarak geçiyor ve Türkçe açıklaması "yapraklı pancar" olarak geçiyor. Bulgaristan'da bile çükündür olarak bilinen bir şey. Ancak Osmanlı'dan yadigâr kalmış olabilir gibi geliyor bana.
-“Uzun yıllardan beri şeker pancarının farklı bir çeşidi olan ÇÜKÜNDÜR adı ile ekimi yapılan tür. Tohumu farklı olduğu için fazla kaba ve hantal büyümez, damarları az olanları makbuldür”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder