4 Ekim 2007 Perşembe

Sıkma Dolması




Yarma tanesi(yarma denesi) Buğdaydan yapılır. Buğday el değirmeninde (iki yuvarlak taştan meydana gelen minyetür değirmen) bulgurdan biraz daha ince olarak çekilir. Bulgurdan farkı bulgur hafif pişirilen buğdaydan olur, bu ise pişmemiş buğdaydan olur. Bu ürün rüzgarda içerisideki kepeği ayrıştırmak için savrulur.Bundan SIKMA DOMASI VE HERSE  denilen yemekler yapılır.



Daha çok kış aylarında yapılan bir yemek çeşididir. Kışın kuş avlandığı vakitler yapılırdı. Yarmanın içerisine kemikleri ayıklanmış kuş eti, bir miktar un, yağ, çok ince kıyılmış soğan, arzu edilen türde ve miktarda baharat ve de salça ilave edilerek yoğrulur. İyice yoğrulan malzeme avuç içerisinde sıkılarak (ismini buradan alır) ceviz büyüklüğünde topaklar (ya da meşe palamudu şeklinde) elde edilir.

Pişerken dağılmaması için hafif su ile çırpılmış yumurtaya batırılır ve unlanır. Daha sonra bir tencere içerisinde kaynatılan suya ilave edilerek pişirilir. Yemeğin tuzu pişmesine az süre kala ilave edilir. Pişen yemeğin üzerine ince kıyılmış maydanoz ekilirse değişik bir aroma elde edilir. Arzu edenler tavuk eti ile deneyebilirler malum pek av kuşu kalmadı.

Bu tariflerde herhangi bir ölçüye bağlı kalınmaz bu ölçüler annelerimizin ve ninelerimizin el ve göz kararıylaydı. Bu yemekler ocak ya da kuzine denilen sobalardaki ateşlerde yapıldığı için kısık ateşte ya da gür ateşte diye tabirler kullanmıyoruz.

/Hicabi AY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder