7 Ekim 2007 Pazar

Mısır Unuyla Yapılan Yemekler‏



İyi bir mısır unu elde etmek için mısır, köylerde bulunan kara fırınlarda (taş fırın) koçanlarıyla  (somaklarıyla) beraber iyice fırınlanır. Fırınlanan mısır taneleri koçanlarından el ile ayrıldıktan sonra su değirmeninde öğütülerek un haline getirilir. Suyun akış hızına göre dönen değirmen taşları bu mısır ununa ayrı nitelik kazandırmaktadır. Unu parmaklarınızın arasında ovaladığınız zaman sanki ipekmiş gibi hissedersiniz. Günümüzde artık su değirmeni bulmakta zorlanacağımıza göre bu kalitede bir mısır unumuz olamayacaktır. Geçmişte köyümüz ve civardaki su değirmenleri olarak Kömürlükte Hatip Dayının, Gelemette Cırmanların, Kırıklıda Balcının, Cilimdeki ve Taşkelik Köyündeki değirmenleri sayabiliriz.



LAHANA (NALA) YEMEĞİ
Köyümüzde “KARA MANCAR” dediğimiz Karalâhananın taze ve görkemli yaprakları özenle seçilip ayıklanır. Güzelce yıkanıp temizlenir. Büyükçe bir tencerede su iyice kaynatılır. Kaynama esnasında tuzu ilave edilir. Kaynayan suya doğranmış mancarlar bir kepçe yardımı ile yavaş yavaş bastırılarak ilave edilir. Önceden iyice haşladığımız fasulye ya da barbunyalar da eklenerek bir miktar pişirilir. Daha sonra elediğimiz fırınlanmış mısır unu yavaş yavaş karıştırılarak yemeğimize ilave edilir. Un ilave edilirken topaklaşmaması için sürekli karıştırılır. On, on beş dakika suyunu çekene kadar karıştırılarak pişirilir.

Ayrı bir tavada kızdırdığımız tereyağına (aslında mevcut olan ne yağ varsa) ince doğradığımız kuru soğanı ilave ederek soğanın acısı gidene kadar pişiririz ve tatlı kırmızı toz biber ilave ettikten sonra yemeğimizin üzerine ilave edilerek iyice karıştırıldıktan sonra yemeğimiz servise hazır hale getirilmiş olur. Afiyet olsun.
   

YOĞURTLU KAÇAMAK
Tuzu daha önce katılmış kaynayan suyumuza elediğimiz mısır ununu karıştırarak ilave ederiz. Suyunu çekene kadar pişiririz. Piştikten sonra ayrı bir kaba alınarak üzerine ayran ya da az sulandırılmış yoğurt ilave eder ve bunu iyice karıştırır servis ederiz.

Bu yemeğimiz yoğurt katılmadan da üzerine yahni veya kavrulmuş tavuk ciğeri ve taşlığı ilave ederek de yenir.


/Hicabi AY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder