2 Ekim 2007 Salı

Un Çorbası


Beyaz un (buğdağ unu) 70'li yıllarda insanların tarlalardan izlerinin hiç silinmediği zamanlar yinede çok kısıtlı bulunuyordu. Köyümüzde ve civar köylerde bildiğim kadarıyla ekmek ihtiyacI daha çok mısır unundan karşılanıyordu. İşte o vakitler buğday unundan çeşitli çorbalar yapılırdı. Bunlardan bir kaçı un çorbası (ufalama çorbası), kavurma çorbası ve memelik. Bahsi geçen çorbalar soğuk algınlığından muzdarip olanlara ve lohusa hanımlara mutlaka yapılırdı. Çok iyi bir şifa kaynağıdır.(H.A)


UN ÇORBASI (UFALAMA ÇORBASI)
Undan biraz su ile sertçe bir hamur yoğrulur. Hamur avuç içinde ovularak küçük parçalara ayrıştırılır. Ufalama ismi buradan geliyor. Bazen de sebze rendesiyle çekilir ki bu biraz daha iyi olur. Kaynayan suya karıştırılarak yavaşça boşaltılır, pişme esnasında hamurların birbirine yapışmaması için sürekli karıştırılır. Tuz ilave edilir. On, on beş dakika kaynadıktan sonra ocaktan indirilir. Ayrı bir tavada kızdırdığımız yağda ince ince doğranmış soğanlar pembeleşene kadar pişirilir, kırmızıbiber ilave edilir (arzuya göre pul biber de olabilir) çorbanın üzerine ilave edilir.
Afiyet olsun

/Hicabi AY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder