Köyümüzde tabiatta kendiliğinden yetişen ve yemekleri yapılan çeşitli bitkiler vardır. Bunlardan bir kaçı şöyledir.
DEVE MANCARI (Deve Pancarı)
Mart ve nisan aylarında dere veya hafif ağaçlık ve rutubetli yerlerde olur. Kurşun kalem kalınlığında hafif boynu eğri şekilde on beş yirmi santim boylarında olur. Gövdesi yeşil renkli olmasına rağmen çoğu zamanda kızıl çizgilidir. Tepe kısmında mor, uçlarına doğru beyaz çiçekleri var. Herhangi ekimi yapılmayıp doğal ortamda yabani olarak yetişiyor. Köklerinin dibinden geniş yayvan yaprakları çıkmaktadır. Bu yapraklara kaldırek denir ve sarma yapılır yalnız bizim köyde sarma yapana rastlamadım daha çok komşumuz Kapaklı köyünde gördüm.
YEMEĞİ: Toplanan bitkilerin dip kısmındaki sert olan kısımlar ayıklandıktan sonra iyice yıkanır. Bir kap içerisine kâfi miktarda yağ konularak ocağın üzerine konulur doğradığımız soğanları ilave ederek bir iki çevrildikten sonra doğramış olduğumuz deve mancarını üzerine ilave ederiz. Tuzunu da kattıktan sonra yirmi dakika kadar kavurarak pişiririz. Daha sonra üzerine istediğimiz kadar yumurta kırarız ve yumurtalar pişene kadar ateşte kalmasını bekleriz. Yumurtaların her yöne ulaşması için kafi miktarda karıştırırız. Böylece yemeğimiz hazır hale gelir.
KIRÇAN
Tarla ve yol kenarlarında yetişir. Bir tür çalı dikenidir. Bahar aylarında uzayan taze uçları morumsu kahverengindedir.
YEMEĞİ: Toplanan kırçanlar suda haşlandıktan sonra suyu süzülüp sıkılır. Sonra bir güzel kıyılır. Tencere yada tavada kızdırılan yağa doğradığımız soğan ilave edilerek bir iki çevrildikten sora üzerine kırçanlar ilave edilerek onbeş yirmi dakika kadar pişirilir. Tuzu ilave edilir ve sıcak olarak yenir.
Bir başka yemek şekli de haşlanan kırçanlar doğrandıktan sora üzerine sarımsaklı ve sirkeli yoğurt ilave edilerek borana da (borani) yapılarak soğuk yemek olarak tüketilir.
DOMBEÇ (Akbaş)
Genel olarak siyah topraklı sürülmemiş tarlalarda doğal olarak yetişen yabani bir bitkidir. Hemen toprağın yüzeyinde minyetür sarımsak yaprağını andıran toprak yüzeyine paralel yeşil yapraklarının ortasında beyaz çiçeği olur ve torağın içerisindeki kök kısmı yine sarımsak görünümünde fındık büyüklüğünde bir bitkidir. Yemek yapmak için köküyle beraber toplanır.
YEMEĞİ: Toplanıp ayıklanan dombeçler herhangi bir kapta kızdırılan yağa doğranan soğanlarla birlikte konularak kavrulur. Tuzu ilave edilir ve sıcak olarak yenir. Arzuya göre üzerine yumurtada kırılabilir.
GAZİYEK
Doğal ortamda yetişen bir bitkidir. Toprağın yüzeyinde yayvan olarak yeşil renkli yaprak görünümlere maydanozu andırır.
YEMEĞİ: Bu bitkiden ıspanakla yapabileceğiniz tüm yemekleri ıspanak yerine kullanarak yapabilirsiniz.
LAMZAN (İLKMEK)
Bahar aylarında daha çok buğday tarlalarında kendiliğinden doğal olarak yetişir. Yaprakları kısmen ısırgan yaprağını andırır ve dallı olarak büyür dal tepelerinde sarı küçük çiçekleri olur. Yemek yapmak için taze uç kısımları toplanır.
YEMEĞİ: Bunun yemeği de kırçanda olduğu gibi yapılır.
/Hicabi AY
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder