6 Ekim 2007 Cumartesi

Mısır Çorbası




Mısır çorbası yapımında mısır tanesi bütün olarak kullanılmaz. Önceden seçilen çorbalık mısırlar el değirmeninde irili ufaklı çıkacak şekilde kabaca öğütülür. Böylece yemeğini yapacağımız mısırdan “mısır yarma denesi” elde edilir. İncesi elenerek kalburüstünde kalanlar bir çuvala doldurularak bir köşede muhafaza edilir. Bu yarma taneleri aynı zamanda “civciv yemi” olarak da kullanılmaktadır.

Çorba yapımında kullanacağımız mısırları önce bir güzel yıkarız. Yıkama esnasında dolgun olmayan taneler ve kabukçuklar su yüzüne çıkan ve bunlar ayıklanır. Soğuk suyla beraber bir tencerede ocağa, daha doğrusu soba ya da güzine üstüne konur. Mısır tanelerinin uç kısımlarında bulunan kepeksi kısımlar suyun yüzeyine çıkar. Bunlar bir kaşık ya da kevgir yardımıyla alınırlar. Ayrıca bir miktar kuru fasulye ya da tercihen barbunya ilave edilir. Pişene kadar kaynatılır. Pişme esnasında tuzu ilave edilir. Yine pişme esnasında yemeğin üzerinde mısır yağının oluşturduğu bir kaymak tabakası meydana gelir. Bu köpüklü tabaka da kepçe ya da kevgir ile sık sık alınır. Yemek ne kadar uzun süre ateşte kalırsa o kadar lezzetli ve hazmı kolay olur.

Yemeğimiz sadedir. Suyla pişer ve suyunu çeker. Yemeğe yağ ve baharat katılmaz. Servis tabağına alınan yemeğin içerisine tercihe göre yoğurtlu ayran ya da süt katılarak iyice karıştırılır ve servis edilir. Afiyet olsun.


MISIR ÇORBASI KAVURMASI
Aynı yemek bir kaç saat dinlendirildikten sonra suyunu tamamen çeker. Genellikle yenmeyip ertesi güne kalan mısır çorbası, ayrı bir tencere veya tavada kızdırılan tereyağıyla karıştırılarak ısıtılıp bir güzel kavrulur. Yoğurtlu ya da sütlüsüne itiraz edenler olsa da bu tarz kavurmasını tadıp ta beğenmeyen kimse yoktur. Afiyet olsun.
/Hicabi AY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder