Mısır Unundan Yapılmış "Güccek"ler
Mısır ekmeğinin köyümüzde üç çeşidi yapılmaktaydı. Hamuru aynı nitelikte olup sadece pişirme şekilleri farklı olmaktadır. Elbette her pişirme şeklinin de kendine has bir lezzeti olmaktadır.
Sacda Mısır Ekmeği
Bilindiği gibi mısır hamurunda buğday gibi mayalanma işi yoktur. Mısır unu tuz ilave edilerek suda yoğrularak hamur elde edilir. İyi yanan ateşin üzerine sacayak yardımı ile sac yerleştirilir ve sacımız iyice kızdırılır. Avucumuza aldığımız portakal büyüklüğündeki hamuru iki avuç içerisinde döndürülerek elips şekline sokarız. Daha sonra önceden hafif yağladığımız sacın üzerine konulur ve elle bastırılarak iki santimden daha ince hale gelene kadar yayılır. Adeta baton ekmeğinin tost makinesinde ezilmiş hali gibidir. Pişme esnasında iki tarafında yanmadan pişmesini sağlamak için “sürgeç” dediğimiz ahşap aletle birkaç kez alt üst yapılıp, çevrilerek pişirilir. Nar gibi kızarmış olan ekmeğimiz bu esnada etrafa hoş bir koku yayar. Sıcak sıcak yenmesi daha lezzetli olur. Saçta bu tür ekmek pişirilirken sacın ortasında ya da köşesinde kalan boşluklara çocukların yemesi için küçük parçalar halinde hamurlar konularak yapılan ekmeğe de “GÜCCEK” denirdi. Özellikle bunu çocuklar ister ve annelerimizde yapardı.
Fırında Mısır Ekmeği
Mısır ekmeğinin sacda pişirileninin yanında bir de fırında pişirileni olurdu ki bunun lezzeti bir başka olurdu. Özellikle dış kabuk kısmının sert oluşu nedeniyle uzun süre tazeliğini koruduğu için bol miktarda yapılırdı. Özelikle fırınlanmış mısır unundan yapılan mısır ekmeğini, eline koluna sağlık olsun Şahide (ŞEN) yengem yapmıştı 1985 yılında. Bir çanak ayran ve yanında bol miktarda kuru soğan ye yiyebildiğin kadar. Hiçbir yan etkisi yok. Sağlık ve enerji kaynağı adeta.
Tavada Mısır Ekmeği
Sac ve fırında pişirmenin yanında mısır ekmeğimizi bir de tavada pişirirdik ki bu türü daha ziyade ayran ya da yoğurt doğramasında kullanılırdı. Tercihe göre iki, üç hatta dört parmak kalınlığında yapılan bu tip mısır ekmeğini şehirden köye bizi ziyarete gelen akrabalarımızın çocukları tuğlaya benzetir yemezlerdi. Piştikten sonra bıçak yardımıyla dilimlenen tava ekmeğimizi adeta kurabiye gibi elimizden düşürmez “yavan” olarak yemeye doyamazdık.
Mısır Ekmeğinden Yapılan Yiyecekler
Yağlı Mısır Ekmeği
Yeni pişmiş sıcak mısır ekmeği doğranmadan avuç içinde katlanarak kaba kaba parçalar halinde bir “zaana” yani genişçe bir tabağa konur. Üzerine bir iki yemek kaşığı çiğ tereyağı konularak karıştırılır. Ekmeğin sıcaklığında tereyağı eridikten sonra ekmeklerimiz ve afiyetle yenir.
İkinci bir yöntem ise Soğuk ya da bayatlamaya yüz tutmuş olan mısır ekmekleri odun ateşinin közünde ve ya kuzinede ya da soba üstünde ısıtılıp kızartılarak (gevrek yapılarak) üzerine tereyağı sürülerek yenir.
Yoğurtlu Mısır Ekmeği
Sıcak ya da Soğuk ve ya bayatlamış olsun fark etmez, mısır ekmekleri ısıtılarak bir kaba doğranır. Üstüne ayran veya yoğurt dökülerek karıştırılıp afiyetle yenir.
Mısır Ekmeği Islaması
Bol miktarda kuru soğan kalınca doğranıp yağda esmerleşinceye kadar pul ve karabiber katılarak kavrulur. Daha sonra üzerine ihtiyaca göre sıcak su ilave edilip kaynatılır. Genişçe bir kaba ufak urak doğradığımız mısır ekmeklerimizin üzerine bu suyumuz dökülür. Üçte bir oranında sulu olan ıslamamızı afiyetle yeriz. Bazı bölgeler bu tür ekmek ıslamasına tirit demektedirler. Bizim köyümüzde yapılan tirit için bakınız.
/Hicabi AY, Çetin KOŞAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder